OG-logo-nieuw

Kerst 2017: Hoe overleven we het?


kerstrecepten

Kerst mag dan een van de grootste internationale feestdagen zijn, het kan niemand ontgaan dat het ook een behoorlijk stressvolle dag kan worden! 

Het samenkomen van vrienden en familie zorgt voor veel vreugde, liefde, saamhorigheid (religie) en gezelligheid.

Wat zou er dan mis kunnen gaan waardoor er ook zoveel stress bij komt kijken?

In deze blog zal ik je een handje op weg helpen zodat kerst 2017 daadwerkelijk een feestdag zal zijn zoals hij in de boeken staat. Het ideale plaatje is voor iedereen anders (wat kerst betreft), meningen kunnen dus verschillen! Overigens zal ik het religieuze aspect van kerst niet benoemen.

Recepten eBook (kerst en winter recepten) + je eigen stressvrije kerst checklist

Voordat ik verder ga wil ik alvast iets met je delen. Het kan zijn dat je namelijk helemaal geen zin hebt in het lezen van een lang artikel (ik begrijp dat we tijdens kerst erg druk zijn), maar toch wil ik je alvast een klein cadeautje meegeven. 

Een belangrijk onderdeel van kerst is het ook kerstdiner. 3- of 5-gangen, wijn of fris, hoe gaan we de tafel versieren en hoe krijgen we alles tegelijkertijd versierd?

Wanneer je uiteten gaat zijn dit allemaal punten waar je niet over na hoeft te denken, lekker makkelijk. Toch gaat het overgrote deel lekker bij familie thuis eten. Overigens heeft dit ook altijd mijn eigen voorkeur.

Het bedenken van de recepten is altijd een hele uitdaging. Je bent al gauw met 10+ personen en iedereen heeft zijn eigen eetgewoontes!

Bij deze wil ik je een aantal voorbeeldrecepten geven die lekker en ook nog eens gezond zijn. Zowel voorgerechten, hoofdgerechten en desserts.

Laat me zeker even weten of er een aantal interessante recepten tussen zitten?

Klik hier voor de kerstrecepten                                   Klik hier voor de winterrecepten

            

Mocht je het eBook niet kunnen openen, stuur me dan even een mailtje en we sturen het je handmatig op!

Vorig jaar heb ik een blog geschreven met hierin 23 tips (je eigen checklist) hoe jij ervoor kunt zorgen dat je geen (of minder) stress hebt op 24, 25 en 26 december!

Klik hier om de checklist te bekijken.

Hieronder een aantal punten om eens over na te denken die een steentje bedragen aan de positieve kerstgedachte!

Het gevoel van verplichtingen hebben (moeten)

Het gevoel hebben van “onder druk staan”, “moeten” en “verwachtingen van jezelf” zorgen in de meeste gevallen voor de grootste hoeveelheid stress. Dit is overigens niet alleen zo tijdens te kerstdagen.

Wanneer je een toets moet maken waar je hele studie vanaf hangt, je speelt een belangrijke sportwedstrijd voor het kampioenschap (of je bekijkt het op tv) of je hebt een “eerste date”, het zal je allemaal stress bezorgen.

Zowel positieve als negatieve stress! Ik meld uitdrukkelijk dat stress twee kanten kan opgaan, aangezien stress vaak als iets negatiefs gezien wordt!

Iedereen (ik weet het, ik generaliseer) heeft een bepaald idee hoe het kerstfeest eruit moeten komen te zien! Hoe “perfecter” je dit plaatje in de praktijk wilt realiseren, hoe meer het in de praktijk kan tegenvallen. Je gaat je ergeren aan het kleinste meningsverschil (die zijn altijd ruimschoots aanwezig), of aan de manier hoe iemand eet!

Normaal gesproken kan jij je niet storen aan deze kleine dingen, maar omdat de innerlijk perfectionist tijdens kerst extra “gedag” komt zeggen vinden we dit soort dingen allemaal prima redenen om je er aan te storen. Het kerstfeest of diner duurt ook vaker langer dan een normaal etentje, dus je hebt ook meer de tijd om je te ergeren.

Hoe kan je dit counteren?

Eigenlijk is het heel simpel. Zet je eigen verwachtingen een tandje of 3 lager. Dit betekent niet dat je het kerstfeest niet meer speciaal en bijzonder mag vinden, natuurlijk niet.

Maar probeer je niet te ergeren wanneer je eigen verwachtingen niet uitkomen! In de meeste gevallen kan je niet eigenhandig het kerstfeest (de manier hoe het verloopt) sturen, reageer dus ook soepel wanneer het even niet gaat zoals je verwacht.

Kerst vieren doe je vaak niet alleen. Iedereen heeft andere verwachtingen ervan, dus is het ook logisch dat deze verwachtingen niet allemaal op dezelfde lijn liggen. Hou het lekker bij jezelf en zie het minder als een grote “verplichting”, het is tenslotte een feestdag!

Familie/vrienden

Kerst vier je eigenlijk alleen maar met goede vrienden, familie of schoonfamilie. Naast alle gezelligheid, de leuke verhalen en het ophalen van oude herinneringen (wat ik persoonlijk altijd erg leuk vind) zit er ook veel geschiedenis aan tafel.

Hoe goed je ook met iemand bevriend bent, hoe sterk de familieband ook is, we hebben allemaal wel eens onenigheid of ruzietjes gehad onderling. Dit hoort er nu eenmaal bij.

Juist omdat je zo dicht bij elkaar staat, weet je ook precies waar de zwakke plekken, de irritatiepuntjes en gevoelige snaren liggen! Vroeg of laat komen deze ook altijd aan tafel zitten (vaak niet al te lang) en zodoende is de olifant in de kamer geboren.

Zoals ik ook in het vorige stuk heb verteld, zit je met veel mensen aan tafel. Iedereen heeft een eigen mening en de meeste mensen weten al (daarom ben je familie of goede vrienden) hoe iemand op een specifiek onderwerp ingaat.

Dit lokt natuurlijk ook een “spar sessie” uit en het elkaar proberen te overtuigen van je eigen mening is vaak het eindstation.

Broers en zussen ruziën eigenlijk altijd wel, gelukkig is dit ook vaak weer snel opgelost! Iedere familie heeft zo zijn eigen geschiedenis, probeer deze een beetje achterwege te laten tijdens kerst!

Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal omdat het zo simpel is om je tijdens kerst te irriteren aan het minste of geringste. Helemaal wanneer je al van te voren weet waar je je aan kan ergeren! Je kent je familie natuurlijk door en door!

Ontloop het niet

Je kan er ook voor kiezen om dit jaar kerst over te slaan. Wanneer je een trip hebt geboekt naar Afrika, is dit een acceptabel excuus. Alles wat er ook maar niet in de buurt komt, kan je niet aan de familie verkopen!

Loop dus niet voor de confrontatie weg, het zal achteraf altijd wel meevallen! Onderaan de streep zal je er spijt van hebben wanneer jij niet tijdens de kerstdagen aanwezig bent!

Verdeel de aandacht goed

Vaak is het zo dat je altijd met een aantal leden van de familie erg goed kunt opschieten en een aantal ontloop je liever! Het verdelen van je aandacht is altijd lastig, helemaal wanneer het kerst =diner de hele avond duurt.

Het grootste probleem wanneer je met een groep van meer dan 10 personen aan tafel zit, is dat niet iedereen evenveel aanspraak heeft.

Uit een recent onderzoek is gebleven dat dit een van de top 5 ergernissen is tijdens kerst. Wissel soms van plek, spreek je andere buurman ook eens aan of ga niet altijd naast dezelfde persoon zitten (helemaal in het begin)!

Ik hoop dat dit je helpt om de kersstress een beetje in het juiste perspectief te zien! Kerst vier je alleen met vrienden en familie, dit betekent toch niets anders dan dat je aan tafel zit met de mensen die het meeste om je geven?

Vanzelfsprekend hebben deze personen ook altijd het beste met je voor, ondanks dat je dit door de  kerststress niet altijd even goed kan zien!

Optimalegezondheid 2017

2016 was voor Optimale Gezondheid een jaar van grote groei. Om alles bij te kunnen houden is het bestaande team van Optimale Gezondheid wederom uitgebreid. Alleen op deze manier kan ik jou de beste informatie op gezondheidsgebied geven, in combinatie met een nog betere service.

Maar het kan natuurlijk altijd beter

Daarom gaan we een grote enquête houden onder al onze trouwe lezers, met als doel om je uiteindelijk nog beter van dienst te kunnen zijn. Wil jij even een paar minuten vrijmaken om deze enquête in te vullen?

Klik dan even op deze link

En als dank voor het invullen van deze korte vragenlijst, krijg je van mij een hele leuke verrassing. Wacht daarom niet te lang, ik verloot er 100 🙂

Naar aanleiding van de uitslagen van de enquête, zal ik in 2017 voor een deel een nieuwe opzet presenteren. Spannend allemaal!

Waarom eigenlijk? Ik besef dat het voor iedereen al lastig genoeg is om de gewenste informatie te vinden, dus als Optimale Gezondheid je nog beter van dienst kan zijn, is dat een grote plus voor iedereen.

Want laten we eerlijk zijn:

Er is al genoeg stress in de wereld, en helemaal nu de kerstdagen en nieuwjaar steeds dichterbij komen.

Er moeten nog snel even wat cadeautjes gehaald worden, wat gaan we eten?, wie nodigen we uit, en wie niet?...

Voor nu rest mij om jou, en je gezin, hele fijne feestdagen toe te wensen. Geniet ervan!

We nemen allemaal een toast op jouw gezondheid.

Proost!

Robert Jan Hendriks,
mede namens het Team Optimale Gezondheid