De verborgen oorzaken van jicht
Van: Robert Jan Hendriks
Onderwerp: De verborgen oorzaken van jicht toegelicht
Jicht is een zeer pijnlijke aandoening die de gewrichten aantast. In Nederland zijn er tienduizenden mensen die de diagnose jicht hebben gekregen.
De ziekte uit zich meestal na het veertigste levensjaar en het komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Meestal begint jicht als een enkele jichtaanval en krijg je door de huisarts ontstekingsremmende medicatie voorgeschreven.
Na verloop van tijd worden de jichtaanvallen heftiger en frequenter.
Op den duur kunnen tenen, vingers en zelfs de grote gewrichten zoals je knieën aangetast raken door jicht en kunnen er zich de typische jichtknobbels en vergroeiingen van de gewrichten tot gevolg hebben als er niets tegen de aandoening wordt gedaan.
Risicogroepen die extra risico op jicht lopen zijn mensen met diabetes, hart- en vaatziekten of mensen die een verminderde nier- en leverfunctie hebben.
Vandaar ook dat jicht op hogere leeftijd veel vaker voorkomt dan op bij jonge mensen. Het aantal mensen met jicht is de afgelopen dertig jaar relatief flink toegenomen.
Dit is aan de ene kant slecht nieuws, aan de andere kant biedt het ook perspectief. Want er zijn meerdere omgevingsfactoren die jicht verergeren en die zeer goed te vermijden zijn, omgevingsfactoren die dertig jaar geleden een stuk minder voorkwamen en dus een verklaring zouden kunnen geven voor de stijging.
Een hele grote factor is voeding, en dan bedoel ik niet alleen voeding met een hoog gehalte aan purine, ook andere voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed op je urinezuurspiegel. Hoe dat precies zit kun je lezen in dit artikel.
Urinezuur
De oorzaak van jicht is een te hoge urinezuurspiegel. Normaal gesproken heeft een gezond persoon een normale urinezuurspiegel. Het urinezuur lost makkelijk op in je warme bloed en je hebt geen klachten.
Echter, als je urinezuurspiegel te hoog is dan kan al dat urinezuur niet meer door het bloed geabsorbeerd worden. Vooral op plekken waar de temperatuur lager is kan het urinezuur kristalliseren. Het urinezuur gaat dan van de vloeibare vorm over naar de vaste vorm.
Vergelijk het maar met water, onder een bepaalde temperatuur bevriest water en verandert het in ijs.
Zo is het dus ook met urinezuur, het gaat van vloeibaar naar vast. Het vervelende aan urinezuur is dat het in zijn vaste vorm naaldvormige kristallen vormt, vandaar dat jicht ook enorm pijnlijk is en voor een enorme zwelling van het betroffen gebied zorgt.
Meestal is dit getroffen gebied een gewricht zoals een vinger of een teen, daar is de temperatuur lager als in de rest van je lichaam.
Er zitten als het ware allemaal kleine naaldjes in dat gewricht en bij elke beweging prikken die urinezuurnaaldjes in je weefsel, wat ervoor zorgt dat het weefsel ontstoken raakt en maakt dat je bij elke beweging vergaat van de pijn.
Waar komt urinezuur vandaan?
In het menselijk lichaam wordt door de cellen afval geproduceerd. Logisch ook het lichaam is net een machine, aan de ene kant komt er energie in de vorm van voeding binnen en aan de andere kant komen de afvalproducten er weer uit. Een van die afvalproducten die vrijkomt bij de afbraak van purine, een stof die weer in de bloedbaan terechtkomt door voeding en door de afbraak van cellen in dus het gevreesde urinezuur.
Dit omzetten van urinezuur gebeurt in de lever. De nieren op hun beurt filteren het urinezuur weer uit de bloedbaan en zorgen ervoor dat je het overgrote gedeelte van het urinezuur weer uitplast. Overigens een derde van het urinezuur plas je niet uit, maar verlaat het lichaam via de ontlasting, iets wat maar weinig mensen weten.
Oorzaken hoge urinezuurspiegel
Zoals je kunt zien zijn er twee manieren waarop de urinezuurspiegel te hoog kan oplopen. Aan de ene kant kan er teveel urinezuur aangemaakt worden.
Oorzaken van een verhoogde aanmaak van urinezuur zijn:
- Alcohol, dat ervoor zorgt dat de lever extra urinezuur afscheidt
- Erfelijk bepaald; de een heeft een hogere urinezuurproductie dan de ander
- Extra afbraak van weefsel, bijvoorbeeld spierweefsel
- Tumoren
- Psoriasis
- Overgewicht
- Hart- en vaatziekten zoals hartfalen
Aan de andere kant kan de hoge urinezuurspiegel veroorzaakt worden omdat er te weinig urinezuur wordt afgebroken en daardoor hoopt de hoeveelheid urinezuur in je bloed zich op. Het probleem zit hem dan niet zozeer in dat het lichaam teveel urinezuur aanmaakt, maar de op zich normale hoeveelheden urinezuur niet goed kan verwerken. Daardoor krijg je alsnog een te hoge concentratie urinezuur in je bloed en is de kans op jicht groot.
Factoren die erg bepalend zijn voor de mate waarin je lichaam zich kan ontdoen van urinezuur zijn:
- Verminderde lever- en nierfunctie, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk of diabetes
- Te weinig water drinken
- Alcohol, het vermindert de afscheiding van urinezuur door de nieren (dus alcohol werkt dubbel negatief als het gaat om jicht)
- Medicijnen zoals diuretica
Wat wel typisch is, is dat niet iedereen even gevoelig is voor te hoge urinezuurwaarden. Er zijn mensen die een veel te hoge urinezuurspiegel hebben maar nooit last krijgen van jicht, terwijl anderen met veel lagere hoeveelheid urinezuur in het bloed de enen na de andere jichtaanval krijgt.
Dit bevestigt maar weer dat erfelijkheid en dus gevoeligheid een belangrijke rol speelt in het krijgen van jicht.
Hoe houd ik mijn urinezuurwaarden zo laag mogelijk
Ten eerste moet je natuurlijk proberen om de oorzaak van jicht, als die er is tenminste, zoveel mogelijk proberen weg te halen. Dus als je last hebt van diabetes en jicht is het goed onder controle houden van je bloedsuikerspiegel van grote invloed op je jicht.
Hetzelfde geldt voor factoren zoals psoriasis, overgewicht, geen alcohol meer drinken en indien je rookt ermee te stoppen. Maar ook als je bijvoorbeeld hartfalen hebt is het belangrijk dat je niet bij de pakken neer gaat zitten. Probeer ondanks je beperking je conditie op peil te houden, een betere conditie resulteert in een langer behoud van een gezonde stofwisseling.
Overleg dit natuurlijk wel eerst met je behandelend specialist, je moet jezelf niet overbelasten!
Daarnaast is heet dus zaak om dat vervelende urinezuur zo laag mogelijk te houden. Kort door de bocht kun je stellen dat purine wordt omgezet in urinezuur en dat dat urinezuur door de nieren uit je lichaam gefilterd moet worden. Je nieren zijn voor een goede werking afhankelijk van water, drink dus op de eerste plaats voldoende water.
Het is niet zo dat je met water alleen je urinezuurwaarden naar beneden kunt krijgen, je moet voldoende water meer zien als een randvoorwaarde voor het gehele lichaam om behoorlijk te kunnen functioneren.
De volgende stap is voeding. Nu is algemeen bekend dat purine zorgt voor urinezuur, maar wat heel veel mensen vergeten of niet van op de hoogte zijn is dat al die zoetstoffen in onze frisdrankjes en bewerkte voeding ook funest zijn wat betreft jicht, deze suikers dienen net zo erg vermeden te worden als purine! Het probleem met de (kunstmatige) suikers is dat ze alom vertegenwoordigd zijn in de supermarkt.
Last Van Pijnlijke Jichtaanvallen? Krijg Direct Toegang Tot De Meest Effectieve Methode Om Jicht Aanvallen Te Stoppen
Klik hieronder voor meer informatie over de Jicht Stoppen Methode en ontdek hoe je met een natuurlijke aanpak SNEL jicht aanvallen kunt stoppen door niet dezelfde fouten te maken als 90% van de mensen.
Gezonde groet,