OG-logo-nieuw

Het Geheim Om Blijvend Van Overtollig Vet Af Te Komen & Gezonder Te Leven

Interview met Jesse van der Velde

Van: Robert Jan Hendriks
sidebarRJ

Onlangs heb ik mijn goede vriend Jesse van der Velde geïnterviewd met de vraag: hoe kun je het beste gezond afvallen – zelfs als alles daarvoor niet goed gewerkt heeft.

In het super waardevolle interview deelt Jesse een aantal essentiële tips en strategieën om vandaag nog gezonder te leven en overtollig gewicht kwijt te raken – zonder een strikt dieet of het jojo-effect.

Hieronder heb ik het interview voor je laten uitschrijven - ik wens je in ieder geval veel luister- en/of lees plezier 🙂

Tip: Maak direct wat aantekeningen, want er komen veel waardevolle tips voorbij.

 


Begin interview:


Robert Jan: Hallo Jesse bedankt voor je tijd en goed om je ook weer te spreken na ons inspirerende gesprek van een aantal weken geleden in Amsterdam, waar ook het idee is ontstaan om een podcast op te nemen.

Verder heb ik ook echt heel veel genoten van je seminar “Voor altijd jong”. Daar heb ik ook hele mooie inzichten opgedaan en dan met name je quote: “Je lichaam steelt van de toekomst met de crisis van het moment om te gaan.” en dat vind ik echt een enorme wijsheid en dat is ook echt heel erg waar. Ik heb dat ook in mijn eigen leven ervaren en ook bij mensen om mij heen.

Nou om even te beginnen voor de mensen die jou niet kennen, al lijkt me dat niet heel erg aannemelijk, om heel eerlijk te zijn maar, kun je even kort vertellen wie je bent en wat je doet?

Jesse: Ja dankjewel ja allereerst bedankt voor je uitnodiging en leuk dat je op mijn seminar was.

Wat ik doe, ik ben begonnen als personal trainer en ik ben daarmee begonnen toen ik nog vrij jong was, toen ik 18 was. Ik ben nog steeds jong en heel erg vanuit mijn passie om mensen te willen helpen met hun gezondheid en ik trainde één op één mensen in de sportschool.

Ik woonde toen in Antwerpen en ging met ze aan de slag. Ik was best een pittige trainer. Ik trainde hard met ze

Ik ging er met de zweep overheen om het zo maar te zeggen en vooral dat ik ze heel erg graag resultaten wilde geven ook wel vanuit de angst dat het anders niet goed genoeg was die ik later ging herkennen en ik begeleidde mensen ook met hun voeding en gaf ze voedingsadvies. Ik deed hormoon analyses ik gebruikte toen der tijd een systeem van huidplooimeting, ontwikkeld door Charles Poliquin.

Die heeft een systeem ontwikkeld waar op basis van huidplooimetingen hormoonanalyses kunt doen, omdat de plaats waar je vet opslaat iets zegt over welke hormonen er te veel of te weinig in je lichaam zijn. Dat was heel erg basaal maar dat werkte heel erg goed. Ik stemde daar mijn adviezen op af en ik had eigenlijk heel erg goeie resultaten en ik had eigenlijk al een aardig lange wachtlijst en vanuit daar ben ik begonnen om meer online te doen.

Ik ben in zo’n beetje 2009 begonnen met mijn blog met de eerste Youtube video’s en mensen online gaan adviseren over voeding en over gezondheid. Iets wat in die tijd eigenlijk nog helemaal niet werd gedaan.

Ik denk dat ik verre weg de eerste was die in Nederlandstalige fitnessvideo’s op Youtube zette en naja mede daarom omdat ik er al zo vroeg mee was creëerde dat denk ik al snel een grote following en begon er een mailingslijst te groeien en dat heeft ons gebracht waar we nu zijn.

Ondertussen vijf boeken later waarvan drie nationale bestsellers die allemaal in de boeken top zestig hebben gestaan  en nummer één op bol.com en 122.000 mensen lezen nu onze nieuwsbrief en we hebben ruim 1.000 mensen één op één begeleidt met hormoonanalyses en persoonlijk voedingsadvies in ons bedrijf.

Dat doe ik uiteraard niet meer alleen. Er zijn nu ook andere coaches die mensen ook helpen dus dat is grofweg een beetje hoe ik ben begonnen en wat wij nu doen met ons bedrijf.

Robert Jan: Oké ja nee heel mooi heel inspirerend natuurlijk, waar ik ook wel even benieuwd naar ben: Heb je zelf weleens te kampen gehad met gezondheidsklachten?

Jesse: Ja ja absoluut. Ik ben nooit te zwaar geweest. Ik heb altijd veel gesport. Er is wel een periode geweest denk ik toen ik in de brugklas zat of zo, toen was ik al gestopt met voetbal en in de tweede klas met basketbal begonnen. Dat was wel een tijd dat ik wat minder sportte en dat ik als puber ook wat ongezonder at. Dus ik kan me wel herinneren dat ik een beetje aankwam maar dat was niet zo heel heel…

Robert Jan: Dat is wel herkenbaar.

Jesse: Dat was absoluut niet vergelijkbaar met waar de meeste van onze cliënten mee te kampen zitten. Maar ik had wel echt andere gezondheidsklachten. Ik heb altijd een pufje gebruikt, jarenlang, omdat ik soms echt astmatisch kon zijn en vooral in hotels of op plaatsen met vloerbedekkingen of een logeerkamers.

Op de een of andere manier was dat op plaatsen waar nog lang niet iemand anders was geweest en werd er met stof gezogen en dan dwarrelde het stof echt overal rond. Nou ik kan daar altijd echt heel erg benauwd van worden. Soms zo benauwd dat ik weleens in vakantiehuisjes met mijn hoofd letterlijk ‘s nachts uit het raam naar buiten ging.

Om zuurstof te kunnen happen letterlijk. En zo te piepen en luchtwegen zaten zo dicht en…

Ik heb ook veel eczeem gehad in mijn tienerjaren, om mijn ogen en om mijn ellebogen en de binnenkant van mijn knieën en ik denk dat dat toentertijd ook wel heel veel met stress te maken had. Beide klachten zijn later helemaal verdwenen. Ik heb geen eczeem meer.

Ik heb nooit meer last van astma. Ik ontdekte later dat dat heel erg te maken had met mijn voeding dat ik echt niet zo goed tegen zuivel producten kan. Ja ik kan zelf niet goed tegen zuivel weet ik van mezelf.

Robert Jan: Het is wel herkenbaar, want dat is ook wel mooi. Je had dat toen verteld tijdens je seminar dat je last had van astma en het grappige is het is heel herkenbaar bij mij, dus ik heb ook heel erg last gehad van astma en ik ben ook 1 keer naar het zomerhuisje gegaan, en daar was dus ook heel veel vocht en heel veel stof, en toen heb ik uiteindelijk in de auto moeten slapen zo dramatisch was het. En ook wel vergelijkbaar met jou.

Ik heb er nu bijna geen last meer van. Vooral bijvoorbeeld het drinken van kefir heeft voor mij een heel groot verschil gemaakt. Voeding is absoluut essentieel en ook zeker bij huidklachten

Jesse: Ja absoluut ja absoluut naja ik herken die klachten heel erg en het grappige is, is dat ik pas begon te herkennen dat ik niet goed tegen zuivel kon nadat ik het een tijd al niet meer had gegeten, maar ik het wel weer ging eten. Ik merkte niet dat de klachten afnamen toen ik er alleen maar mee was gestopt.

Toen voelde ik me wel beter, maar ja daar was het ook mee gezegd. Maar vooral toen ik wel weer zuivel begon te eten toen merkte ik heel erg hoeveel hoofdpijn ik had, hoe dicht mijn luchtwegen gingen zitten, hoe snotterig ik werd en dat is eigenlijk het principe dat het eliminatieprincipe noemen en in wetenschap gebruiken ze dat heel veel als je wilt weten waar je niet goed tegen kan als je wilt ontdekken welke voedingsmiddelen het lichaam slecht verteert ga het dan een maand niet eten en dan weer wel en kijk dan hoe je lichaam erop reageert. En onbewust paste ik dat jaren geleden ook toe.

Robert Jan:  Ja precies en dan ook vooral het elimineren van gluten kan een enorm verschil maken, veel meer energie veel minder buikklachten en in mijn geval ook veel minder huidklachten dus dat is heel heel heel erg waar.

Nou je zei net al heel mooi… Ja je bent natuurlijk heel erg succesvol, absoluut. Drie succesvolle boeken. Ik dacht eerst twee, maar het zijn er dus drie. Ja superfoods en wat ik ook heel interessant vind is het bio-profiel want dat zie je gewoon nergens anders.

Nou nu is er ontzettend veel informatie te vinden over gezondheid en waar ik wel benieuwd naar ben is wat is nou jouw onderscheidende factor?

Jesse: Nou ik… Dat is moeilijk om te zeggen. Ik denk voor een deel is het passie en het is moeilijk om te zeggen waar het vandaan komt. Ik denk dat als je je focust ligt op mensen willen helpen om te werken en handelen vanuit je hart dat mensen dat voelen en ik denk dat dat een heel groot verschil maakt.

Ik denk dat het uiteindelijk de inhoud en kwaliteit van een programma kan heel erg goed zijn, maar mensen moeten het voelen. Mensen komen voor andere mensen, mensen komen uiteindelijk voor inspiratie. Inzichten te krijgen die ze zelf nooit eerder hebben gekregen. Los te komen van patronen waar ze zelf altijd in hebben gezeten, maar niet hebben gezien en uiteindelijk is het grootste gedeelte van ons succes komt voort uit onze mindset en we worden blind voor de gewoontes die we zelf hebben, maar die ons beperken.

We hebben allemaal in onze levens liefde gekregen voor pijn, of we hebben liefde gekregen op momenten van tegenslagen in ons leven en onbewust kunnen we vanuit daar gaan zoeken naar meer problemen, omdat we problemen beginnen te associëren met liefde en zijn we onderbewust een heel negatief patroon aan het ontwikkelen want we saboteren onszelf eigenlijk altijd of we saboteren ons succes omdat we bang zijn voor succes. Wat als ik ineens slanker ben of succesvol ben of als ik rijk ben. Houden mensen dan nog wel van me? Worden ze dan niet jaloers verlies ik dan niet mijn vriendschap?

We vinden het moeilijk om gezond te gaan eten als we bij andere mensen zijn omdat we bang zijn voor hun reactie die zij geven of we zijn bang om zelf te staan voor wat we eigenlijk willen doen. Feitelijk vol in het licht te staan, omdat het eigenlijk daarmee ook het licht schijnt op wat een ander niet goed doet. We zijn bang om te zeggen “nee ik hoef die pizza niet doe mij maar een salade.” Uit angst voor die reactie van een ander, maar ook uit angst om dat licht te schijnen op mensen met wie we zijn.

Dus er zitten heel veel onbewuste patronen in die ons kunnen beperken voor succes en ik probeer als coach mensen heel erg feedback te geven voor wat ze zelf niet zien, maar wat ze wel heel erg vooruit helpt. Zodat ze ook die patronen kunnen gaan loslaten. Het is lang niet altijd dat ze die patronen niet heel erg zien, maar moeite hebben die patronen los te laten. Omdat ze ons ook iets geven.

Alle patronen die we in ons leven ontwikkelen leveren ons ook iets op. Eten levert ons ook iets op. Eten is voor veel mensen een middel om niet te hoeven voelen. Om frustraties niet te voelen, om pijn niet te voelen om verdriet niet te hoeven voelen of eten is een middel om onszelf te belonen na een lange dag werken van “nu heb ik het wel verdiend”.

Terwijl we wel slanker willen zijn en gezonder willen zijn, ja dat eten van al die slechte dingen leveren ons ook iets op. Dat moeten we eerst leren herkennen en vooral erkennen dat we dat inderdaad doen. Daarna kunnen we er iets aan veranderen.

Robert Jan: Ja stap voor stap natuurlijk. Hele  kleine geleidelijke aanpassingen omdat het echt gaat om gewoontes. Om ze dan zo een twee drie te doorbreken dat moet dan heel geleidelijk gaan.

Jesse: Ja absoluut we hebben zo’n oerbrein. Je spreekt daarmee eigenlijk over het oerbrein dat zo snel kan reageren op prikkels op prikkels van gevaar dat meestal ook irreëel is.

De wereld gezondheidsorganisatie die definieert stress als een daadwerkelijke of een denkbeeldige bedreiging voor onze gezondheid. Ik neem altijd het voorbeeld in mijn seminar: Wie is wel eens heel erg gestrest geweest voor een afspraak en aan te komen en erachter te komen dat andere mensen er ook nog niet waren en dat het helemaal nog niet was begonnen en dat er eigenlijk helemaal niets aan de hand was.

Veel mensen kunnen daaraan relateren en het grappige is dat in de tussentijd had je wel stress in de tussentijd voelde je de stress in je lijf in je buik had je misschien een hogere hartslag een beetje zweterig maar je voelde de stress in je lijf en dus dat betekent dat we ons lichaam een fysieke reactie heeft. Het maakt de stresshormonen aan op iets dat in ons hoofd gebeurt en dat komt omdat we nog zo’n oerbrein hebben.

We hebben nog zo’n oerbrein dat constant met overleving bezig is, met situaties in te schatten en gevaar in te schatten en voorkomen dat we daardoor worden bedreigd als mens zijnde. Als mens van vlees en bloed. Dus we moeten ons daar heel erg bewust van zijn dat veel patronen ons vasthouden. Want we ontwikkelen vanuit dat oerbrein de angst om controle te verliezen we durven daardoor niet los te laten uit angst om te falen. We willen het voedingspatroon zo perfect doen.

We zijn bang dat als we het niet perfect doen we zullen falen en dat we niet goed genoeg zullen zijn.  En dat zijn zulke oerinstinct reacties waar je alleen wat mee kunt gaan doen als je ze herkent in je leven en als je erkent ja ik doe dat inderdaad ook.

Robert Jan: Ja bewustwording is ook zeker belangrijk. Ja we zijn ook eigenlijk niet gemaakt voor laten we zeggen de moderne dierentuin waarbij zoveel voedingsmiddelen te grijpen zijn. Als je een supermarkt binnen kan lopen en zo verschrikkelijk veel voor kunt kopen. Daar is dat oude brein eigenlijk niet voor ontwikkeld. Op die manier is de verleiding weerstaan niet altijd even eenvoudig.

Jesse: Ja dat klopt. Wat je eigenlijk ook zegt is dat we in een tijd leven waar eten altijd voorhanden is. Waar je ook bent je kunt wel ergens iets te eten halen v24 uur per dag 7 dagen per week. Desnoods door naar een tankstation te gaan.

Robert Jan: Ja via het internet bestellen

Jesse: Ja of via het internet bestellen. Ja en dus je kunt altijd wel direct iets eten. Terwijl dat evolutionair gezien nooit zo is geweest. 100.000 jaar geleden moesten we eerst gaan jagen of eerst gaan plukken om iets te eten te vinden. Dus hadden we sowieso veel meer langere perioden van vasten en aten we veel meer van wat er uit de natuur kwam. Aten we ook sowieso veel meer met de seizoenen en nu kan je alles het hele jaar door eten. Je kunt bij wijze van spreken in de winter een watermeloen eten. Je kunt het hele seizoen eten wat we willen. We kunnen onbeperkt eten en dat is natuurlijk heel erg anders als hoe het evolutionair is geweest.

Terwijl wij genetisch gezien nog precies hetzelfde zijn als hoe onze voorvaderen er genetisch gezien uitzagen. We zijn genetisch gezien slechts 0,1 procent anders dan onze voorvaderen 100.000 jaar geleden en dat betekent dat in ons genetisch profiel er bijna niets is veranderd terwijl in onze levensstijl en onze omgeving alles is veranderd en je leeft dus in een wereld waar je evolutionair gezien bezig bent met overleven  en ons brein eigenlijk zoekt naar geef me zoet want dat is ook overleven. Het reflex zoet willen eten komt uit een bepaalde basis voor uit ons oerbrein.

Terwijl als we daaraan toegeven overeten we ons natuurlijk gigantisch want 100.000 jaar geleden aten we 1 keer in het jaar honing als we dat toevallig konden vinden en nu staan die producten en nog veel slechtere producten het hele jaar tot onze beschikking. Je leeft nog met een oude genetisch profiel in een wereld die totaal anders is. Dat creëert voor veel mensen onbewust veel grote uitdagingen.

Robert Jan: Ja de hardware is zeg maar nog steeds niet echt aangepast voor het moderne leven.

Jesse: Ja dat klopt maar gelukkig heb je altijd een keuze.

Robert Jan: Ja je hebt een keuze dat is die erkenning weer.

Jesse: Ja he je hebt een keuze om de situatie te veranderen je hebt de keuze “ja nu ga ik dit doen” en je hebt ook de keuze “nee nu stop ik hiermee”. Die keuzes heb je altijd op ieder moment en die keuzes worden gedreven door op korte termijn pijn te willen vermijden en korte termijn plezier te willen ervaren. En na een paar keer waarbij het ons niet is gelukt om onszelf te veranderen.

Ja dan geven we het op omdat als we maar opgeven kunnen we ook niet meer falen, als we niet meer proberen kunnen we ook niet meer falen. Maar daarmee krijgen we natuurlijk nooit het lichaam dat we willen hebben.

Robert Jan:  Nee absoluut niet, Ja een mooi concept vind ik dat is de gewoontes  waarbij je de routine ongeveer 30 dagen moet duren voordat het echt vast zit in je lichaam. Als je die kennis alleen al hebt dat je dus 1 tot 2 routines misschien 3 per maand als je dat over een hele periode van een jaar doet kun je jouw complete lichaam transformeren. Een paar kleine aanpassingen per maand, maar dat is over een periode van een jaar enorm. We onderschatten vaak wat we over een langere periode kunnen doen, maar overschatten wat we op een korte termijn kunnen doen.

Jesse: Ja absoluut.

Robert Jan: en dat zie je ook wel heel duidelijk. Ik vind het wel interessant dat je het in het kort had over vasten want dat is iets waar ik helemaal ben ingedoken vanaf 2013 hele periode de calorie restricted diet gevolgd en dat heeft mij heel erg veel gebracht. Kun je daar nog even in het kort wat over vertellen omdat jij daar ook nog een interview over hebt gehad met de expert over dat gebied?

Jesse: Ja, even zoals we straks al noemden evolutionair gezien hebben we altijd momenten van vasten gehad. Als je ’s ochtends wakker werd dan moest je eerst gaan jagen of gaan plukken voordat je kon eten. Dus je moest eerst een aantal uren bewegen en dingen gaan doen voordat er überhaupt eten voor je was en vervolgens vrat je je helemaal vol en misschien had je de dag ervoor een dier geslacht en at je je ’s ochtends helemaal vol en had je daarna weer een uren om ons te verplaatsen.

Onze voorvaderen waren altijd in beweging waren zichzelf altijd aan het verplaatsen. En dat betekent dat de blokken van tijd waarin er altijd werd gegeten heel erg beperkt waren. Er waren tijden dat je heel veel at en daarna meerdere uren weer niet. Nou wij hebben lang en ikzelf ook als coaches het advies gegeven je moet je motortje laten branden. Je moet zorgen dat je 6x per dag eet en je moet zorgen dat je stofwisseling op peil blijft. Ergens is daar wat voor te zeggen er zijn ook waarheden in.

Er zijn veel meer wegen naar Rome om een gezond lichaam te hebben, laten we dat voorop stellen. Er zijn ook studies die zeggen als je meer van je voeding naar je ontbijt verplaatst dan en je verandert er verder niets aan je voeding, dan verlies je meer gewicht. Dat is bewezen. Tegelijkertijd weten we ook dat als we niets veranderen aan wat we eten, aan hoeveel we eten. We brengen het alleen dichter bij elkaar, als een blok van tijd. Bijvoorbeeld tussen 10 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags of tussen 12 uur ’s middags en 6 uur ’s avonds wat dan ook.

Niets veranderen aan hoeveel je eet. Niets veranderen aan wat je eet. Je brengt het alleen in een kortere periode van tijd waarin je alles eet dan halen we daar gezondheidsvoordelen uit.

Enkele van die gezondheidsvoordelen die we eruit halen zijn een hogere productie van lichaamseigen antioxidanten, zoals pro-Q10. Een antioxidant die je lichaam zelf aanmaakt. Die natuurlijk ook heel bekend is voor zijn eigenschappen tegen huidverandering en dat soort dingen

Robert Jan: Ja exact.

Jesse: Ons lichaam heeft dus een hogere eigen antioxidanten productie. Ons lichaam heeft een hogere productie van groeihormonen wanneer we langere periodes niet eten. Groeihormonen zijn hormonen die helpen onze weefsels te herstellen, maar ook een functie heeft in het verbranden van lichaamsvet. Ons lichaam wordt wanneer we vasten beter in staat om vetten te gebruiken als bron van energie. Wij zijn heel erg

Robert Jan: Dan ga je van suikerverbrander naar een ververbrander.

Jesse: Ja precies. We gaan van wat suikerverbranders zijn naar wat vetverbranders zijn. Veel mensen, door het voedingspatroon dat ze eten activeren constant het verbranden van suikers in je lichaam. Je wordt ’s ochtends wakker en we eten omdat we dat jarenlang hebben gedaan. Ik deed het zelf ook. Prima of je dat nu wilt doen of niet. Ikzelf doe dat niet, maar los gezien van het feit of het gezond is of ongezond, je eet ’s ochtends een paar boterhammen. Daar zitten zetmeels in, daar zitten suikers in en die komen in je bloed terecht je bloedsuikerspiegel stijgt daarvan prima, vervolgens eten we ’s middags een paar boterhammen of we eten yoghurt met cruesli of muesli misschien is het een meergranen muesli, prima, maar je bloedsuikerspiegel stijgt daarvan.

In meerdere mate of in mindere mate, misschien stijgt je bloedsuikerspiegel niet snel, maar je eet suikers die suikers worden afgebroken en je activeert je lichaam om die suikers te verbranden. En ’s avonds eten we misschien hartstikke gezond vis en heel veel groente hopelijk en eten we misschien wat aardappelen erbij en is er op die manier veel activatie van die verbranding van suikers. Op zich is hier helemaal niets mis mee. Als je hier echter over langere periodes van tijd blijft doen tientallen jaren, 20 jaar, 30 jaar en je voegt hier nog wat suikers van fruit aan toe en af en toe wat snelle suikers, zoals een van die bekende repen en dat soort wat wij allemaal rommel vinden. Tenminste jij en ik.

Robert Jan: Ja.

Jesse: En je voegt dat er af en toe nog eens aan toe zijn er veel momenten van verhoging van je bloedsuikerspiegel. Op zich allemaal geen probleem want je lichaam kan dat. Maar je bent van je lichaam aan het vragen om suikers te verbranden en op geen van die momenten wordt je lichaam geactiveerd om vetten te verbranden. Op geen van die momenten hoeft je lichaam zijn vetreserves aan te spreken om daar energie uit te halen. Terwijl er nog heel veel studie naar moet worden gedaan heeft het een wetenschappelijke term, Fat Fuel Adapted, aangepast zijn aan het verbranden van vet als bron van energie. En wanneer we slechter eten en meer suiker eten wordt ons lichaam steeds minder fuel adapted. En dit is wat er dan gebeurt: Je eet een aantal uren niet en wat gebeurt er dan? Je hebt zin in zoet, je hebt zin om wat te eten.

Dan komen we op het moment dat we wat zenuwachtig worden, sommige mensen worden een beetje geïrriteerd. En je hebt het gevoel ik moet eerst iets eventjes iets eten voordat ik weet wat fatsoenlijks kan doen. Ik kan me niet meer fatsoenlijk concentreren, ik wordt wat licht in mijn hoofd.

Al dat soort symptomen en ik ken dat ook. Ik heb echt wel gehad dat ik ook echt een suikerverbrander was en dat ik er echt niet tegen kon als ik een paar uur niet at. Ik kan me nog een moment herinneren. Een van mijn eerste business coaches Phillip was zijn naam en ik had uren niet gegeten want ik was ook een personal trainer en ik was hem aan het trainen en hij coachte mij en we waren uren bij elkaar toen zouden we eventjes een broodje gaan halen.

In die tijd at ik dat nog en hij was ondernemer dus we gingen even naar een winkel van hem in de Brasschaat in de buurt van Antwerpen en het was al drie, vier uur later en ik werd hartstikke chagrijnig en dat was natuurlijk in België en toen zij hij “waarom wordt je zo mottig?” En ik was gewoon chagrijnig omdat mijn lichaam om die suikers vroeg. En dit is wat er eigenlijk gebeurt. In plaats van dat je niet eet en je lichaam gewoon vetten gaat gebruiken als bron van energie, krijg je gewoon heel veel zin in zoet omdat het lichaam niet goed in staat is om vetten te gebruiken als bron van energie en daarom krijg je al die symptomen.

Zin in zoet, chagrijnig, concentratie stoornissen. Allemaal van dat soort symptomen. Dit zijn symptomen van suikerverbrander zijn.

Als je deze symptomen herkent is een van de eerste dingen die je moet doen voor je gezondheid is om te leren om dat je lichaam weer beter in staat wordt om vetten te gebruiken als bron van energie. Want als je dan niet eet schakelt je lichaam over op vetverbranding en dan ben je slanker, heb je veel meer energie. Want als je minder eet hoe meer je meer energie je juist hebt, als je lichaam in balans is. En heb je allerlei voordelen meer groeihormonen meer lichaamseigen antioxidanten productie. En vasten met tussenpozen is een heel goede manier om dus weer beter in staat te worden om vetten te gebruiken als bron van energie.

Er is voor iedereen een periode dat je er doorheen moet.

Robert Jan: Want je bent het nog niet gewend.

Jesse: Want je bent het nog niet gewend en je zult als je de eerste paar keer gaat vasten ook die symptomen hebben.

Robert Jan: Ja, ik weet dat nog in 2013, dus dat calorie restricted, dan merkte ik het wel, maar na verloop van tijd krijg je zo veel meer energie terug dat slaat echt helemaal nergens op. Dat had ik niet verwacht hoor dat dat mogelijk is, want je krijgt dan een beetje die energie terug die je eerder altijd had van toen je 10 jaar oud was bijvoorbeeld. Dat is gewoon echt wel mogelijk.

Jesse: Ja absoluut absoluut. Daar gebruik je beetje de slogan die ik gebruik he bij…. Dat doe je misschien bewust bij Voor Altijd Jong Zijn seminar. Ja je kunt die energie terug krijgen

Robert Jan: Misschien dat dat onbewust is geregistreerd. Nee niet bewust, dat is wel grappig.

Jesse: Van toen je 8 jaar was en dat kan ook. Vaak zal je als eerste de dingen moeten weghalen die je energie kosten. Als je meer energie weg wilt moet je eerst weghalen wat je energie kost. Vaak is dat schommelingen in de bloedsuikerspiegel en vaak te veel eten. Hoe meer je eet hoe minder energie je eigenlijk hebt en het grappige is dat als mensen vermoeid zijn en dat kan door allerlei verschillende oorzaken.

Zoals vermoeide bijnieren of langere perioden van veel stress of andere redenen waarom we vermoeid zijn. Dan gaan we dat compenseren met meer eten. Want onderbewust denken we als we meer eten hebben we meer energie. Dat denken we maar dat is niet de realiteit. Hoe meer je eet uiteindelijk, dat eten vraagt van je lijf om het te gaan verteren en dat vertering kost veel energie.

Dus hoe minder je eet hoe meer energie je hebt. En ook hoe minder je eet hoe ouder je wordt en hoe meer je weet ook.

Robert Jan: Ja absoluut heel mooi gezegd. Nu we het toch even hebben over meer energie krijgen, want ik krijg ook heel vaak de vraag van mensen die heel vermoeid zijn, weinig energie hebben. Heb je nog een paar aanvullende tips van wat iemand nu of wat iemand vandaag kan doen om meer energie te krijgen, los van minder eten?

Jesse: Ja nou los van minder eten en los van zorgen dat er minder suikers, slechte suikers, in je voedingspatroon zijn en wat je kunt doen door bijvoorbeeld vaker een avocado te gaan eten. ’s Ochtends te beginnen met een paar gebakken eieren en een handje noten, dat zijn eiwitten en goede vetten die je bloedsuikerspiegel veel stabieler houden is voor een vergroot je inderdaad je leptine gevoeligheid, wat het hormoon is dat je verzadigd, dus voor een sneller gevoel van verzadiging.

Dus eiwitten en goede vetten houden je bloedsuikerspiegel stabiel, verzadigen je sneller en daardoor krijg je meer stabiele energie in plaats van schommelingen. Daarnaast hebben mensen vaak…

Het belangrijkste dat je ook zou moeten doen om meer energie te krijgen is voeding uit je voedingspatroon te halen waar je lichaam intolerant voor is. Je kunt daarvoor dat eliminatie principe toepassen he. Zo’n 80 % van de mensen zijn matig/licht intolerant voor gluten. Dus de eiwitten die in granen zoals tarwe zitten en in spelt zitten, rogge en sommige mensen hebben een ergere intolerantie voor gluten of zelfs een gluten allergie, wat coeliacie is. En er zitten heel veel stadia daar tussen in.

En ook hoe meer gluten we eten hoe minder goed we ze kunnen verteren en hoe meer klachten we kunnen krijgen. Maar hoe minder goed we het ervaren, he. Je kunt als het ware helemaal verdoofd worden, want je mist niet wat je nooit hebt gehad. Als je je nooit beter voelt dan mis je dat ook niet. Dus dat is belangrijk om te onthouden.

Als we dingen eten waar we intolerant voor zijn, dat kost heel veel energie voor ons lijf. Ons immuunsysteem wordt daar actief voor. Ons immuunsysteem is een van de meest energie vragende systemen in ons lijf. Dat weten we ook, als we ziek zijn hebben we nergens zin in. Dan heb je nergens zin in als op bed liggen of op de bank liggen want je immuunsysteem heeft al je energie nodig om te herstellen.

Robert Jan: Absoluut je darmflora.

Jesse: Niet alleen de darmflora ook andere onderdelen van het immuunsysteem. Die immuun stellen vragen ook heel veel energie. Nou dus wanneer je meer energie wilt haal voeding uit je voedingspatroon waar je intolerant voor bent. Gluten heb ik genoemd, zuivelproducten zijn ook veel mensen intolerant voor.

En wil je erachter komen of je ertegen kan? Haal ze er allebei uit of haal er eentje uit. Eet het een maand lang niet en voeg een van de twee. Voeg 1 ding tegelijkertijd weer toe om te kijken hoe reageert mijn lijf erop als ik het weer ga eten.

Je kunt ook een voedselintolerantie test doen. Het kost ongeveer 230 euro en dan krijg je een uitgebreid profiel van waar je lichaam wel goed tegen kan en waar je lichaam niet goed tegen kan. Er wordt ook gekeken naar 100 verschillende allergenen. Bepaalde immuunstoffen die in je bloed aanwezig zijn die daarin jarenlang aanwezig kunnen zijn. Zelfs van iets dat je een jaar geleden hebt gegeten en je doet vandaag bloedonderzoek kan er dus nog uitkomen: Hé dat wat je een jaar geleden at, kan je lichaam eigenlijk helemaal niet goed tegen.

Je krijgt vervolgens een heel uitgebreid rapport met hele lijsten met voedingsmiddelen waar jouw lichaam mogelijk op reageert en dan krijg je een score. Je krijgt een score van dit is helemaal goed hier kan je lichaam harstikke goed tegen, dit voedingsmiddel kan je lichaam helemaal niet tegen en zou je eigenlijk helemaal niet meer moeten eten. Dus er zijn meerdere methoden om het te gaan doen. Wanneer je er zelf niet goed uitkomt wat nou het probleem is. Eliminatie of een voedsel intolerantie test laten doen.

Robert Jan: Ja dat kan natuurlijk een enorm verschil maken voor de hoeveelheid energie als je daarachter komt. Dat je intolerant bent voor bijvoorbeeld gluten. Dat je er voor de eerste keer achter komt.

Jesse: Absoluut en je kunt voor de raarste dingen intolerant zijn en het grappige is, de dingen die we veel eten kunnen we juist intoleranties voor ontwikkelen. Je kunt ook intoleranties ontwikkelen voor pinda’s. Waar veel mensen intolerant voor zijn. Of bijvoorbeeld voor eieren, als je te veel eieren eet. Voor alles wat je te veel eet kan je lichaam intolerant voor worden.

Nou, dus intoleranties vermeiden, bloedsuikerspiegel stabiel houden, minder eten of intermittent fasting doen. Voeding waar je intolerant voor bent vermeiden.

En een directe manier om meer energie te hebben is om vitamine B12 supplement te nemen. Zowel mensen die B12 tekorten hebben als mensen die helemaal geen B12 tekorten hebben. Beide groepen als je meer B12 neemt dan heb je meer energie. Zo simpel is het. En B12 is een water oplosbare vitamine. Dus het wordt niet opgeslagen in vetcellen. Als je teveel ervan eet dan plas je dat gewoon weer uit.

Dat is hartstikke veilig en B12 is je… een van je grootste energie leveranciers. Het geeft je energie, B12 heeft ook als functie om energie vrij te maken uit koolhydraten en eiwitten die je eet. Dus indirect verhoogt het ook nog onze energie. Dus het is je energievitamine en veel mensen zijn B12 deficiënt. Kleine deficiënties, mogelijk niet levensbedreigend, maar dat komt niet alleen maar doordat we het te weinig eten.

Misschien eten we het wel helemaal niet te weinig, maar ook omdat B12 heel erg moeilijk kan worden opgenomen door het lichaam. B12 vitamine is een heel groot molecuul dat maar door een klein deel door je dunne darm kan worden opgenomen. En als de darmflora meer uit balans raakt dan zie je dat er bij mensen een verslechterde opname is van vitamine B12. En we als gevolg daarvan minder energie hebben.

Robert Jan: Ja absoluut ja.

Jesse: Dus wil je meer energie neem vitamine B12. Neem geen B12 tabletten die je doorslikt. Neem een vloeibaar vitamine B12 supplement of plak een vitamine B12 pleister op je huid zodat het direct in je bloed kan worden opgenomen. Zodat het niet via je maag en darmstelsel hoeft. Want als je niet goed kan opnemen dan wordt het daar alsnog niet opgenomen. Dus je wilt een vloeibare nemen. Dan neem je gewoon zo’n dropper. Zo’n potje en daar zit zo’n dropper in met die vloeistof, dat leg je gewoon onder je tong en dan komt het direct in je bloed terecht en krijg je er vandaag nog meer energie van. Dus dat is een heel goede methode   Zonder afbraak te doen.

Robert Jan: Doe je dat zelf ook?

Jesse: Ik doe dat af en toe ja, mensen die meer B12 nemen hebben ook minder slaap nodig. Ik heb dat vooral de laatste tijd gedaan omdat ik negen weken geleden vader ben geworden van een kleine jongen en dus wat minder slaap heb gehad en dat was een harstikke goed middel.

Robert Jan: Is een hele goede tip ja.

Even iets anders, iets wat mij enorm boeit is hoe andere mensen hun dag indelen. Dus eigenlijk wat de dagelijkse routines zijn, omdat we zijn onze routines. Dus je kunt goede routines hebben en je kunt minder goede routines hebben. Waar ik wel benieuwd naar ben is een aantal van jouw eigen gezonde gewoontes of routines.

Dus wat doe jij nu zelf elke dag om meer gezondheid in je leven te krijgen, want dat is een hele mooie vraag natuurlijk die je aan jezelf kunt stellen. Zou je dan ook een paar voorbeelden willen geven van een aantal routines? Want dat vind ik wel interessant om te weten.

Robert Jan: Ja nou zal ik doen. Dit is heel erg waar, vooral in de Verenigde Staten op dit moment is dat een vraag die vaak wordt gesteld in podcasts en door experts onderling. “Wat is je ochtendritueel?” is vaak een vraag die ook wordt gesteld. Omdat ons ochtendritueel heel erg bepalend is voor de rest van de dag. Komen we steeds weer achter en eh

Robert Jan: Absoluut absoluut Oprah Winfrey begon er ook al mee  jaren geleden. “Fire first the stove” zei ze. Goed voor jezelf zorgen.

Jesse: Ja absoluut absoluut en ik ben het daar zo mee eens. Het zijn de dingen die we consequent doen die ons leven bepalen. Niemand wil een week lang slank zijn. Maar het grappige is als je mensen twee opties geeft en je vraagt wat heb je liever? Zes weken lang zo snel mogelijk afvallen maximaal resultaat in zes weken.

Dit is wat je moet doen, maximaal resultaat of neem een maand de tijd waarin je maximaal drie dingen mag verbeteren en de maand erna mag je er nog drie doen en de maand daarna mag je er nog drie doen en pas na drie maanden ga je resultaat zien. De meeste mensen kiezen onbewust: Geef mij maar dat ik een maand later slank ben en dus gaat onze focus daar ook helemaal heen. Maar wat we daarbij vergeten is dan zijn we zo erg bezig om het perfect te doen met zo veel moeite en op gegeven moment dan moeten we eventjes loslaten.

En dan denken we ook nou weer even lekker eten zoals ik altijd deed. Nou weer even lekker brood eten. Die spanning van het zo perfect willen doen moeten we eventjes loslaten en vervolgens ben je gewoon weer terug bij af. Terwijl je kleine verbeteringen zijn die je consequent doet. Die geven je een groot resultaat op lange termijn. Dus je bent je gewoontes. Je lichaam

Robert Jan: Het gaat automatisch ook nog. Dus dat is het mooie als het eenmaal vast zit dan hoef je er ook geen moeite meer voor te doen.

Jesse: Ja precies precies en je bent… Je lichaam wat je nu hebt is een spiegel van wat je de afgelopen jaren hebt gegeten. Hoe je lichaam nu is, is een spiegel van de afgelopen half jaar, jaar, anderhalf jaar, drie jaar tot de afgelopen tien, vijftien jaar zelfs. Geen enkele ziekte ontwikkelt zich van de een op de andere dag. Dat ontwikkelt zich als het lichaam over een langere periodes langzaam steeds meer uit balans raakt. Geen enkel tekort aan een voedingsstof ontwikkelt zich van de een op de andere dag. Het ontwikkelt zich als we iedere dag langzaam over langere periodes steeds iets te weinig binnenkrijgen van een bepaalde belangrijke voedingsstof zoals bijvoorbeeld magnesium of vitamine D of jodium.

Tekorten die veel voorkomen. Dus niks ontwikkeld zich van de ene op de andere dag, dus je bent heel erg je gewoontes.

Denk er eens over na als je één groene smoothie drinkt, het extra water dat je daaruit krijgt. De extra mineralen uit de bladgroen dus de extra vezels, de extra vitamines uit het fruit en doe dat een heel jaar lang vijf keer per week. Niet eens zeven keer per week, doe het vijf keer per week. Vijftig weken per jaar, iets meer, keer vijf dagen 250 groene smoothies per jaar en denk er eens over na.

Wat als je er 500 drinkt, 750 drinkt doe eens een keer 750 keer de voedingsstoffen die in zo’n groene smoothie zitten. Je lichaam en je gezondheid is daarna compleet anders, maar tegelijkertijd zijn wij zo gefocust op de korte termijn.

Hier is wat ik doe dit zijn enkele van mijn rituelen. Ik drink altijd zonder uitzondering twee, drie glazen water ’s ochtends als ik ben opgestaan. Ritueel nummer één voor mij. Wat ik daarna doe is ik maak mijn lijf wakker. Ik stap onder een koude douche, niet onder een warme douche. Ik stap onder een koude douche.

En dat geeft je twee dingen. Er is een fysiek ding wat het je geeft en een mentaal ding. Het fysieke ding wat het je geeft is dat je immuunsysteem meer wordt geactiveerd en mensen die vaker koud warm wisselingen doen en koud douchen of koud dompel baden nemen of cryo therapie doen. De warm koud wisselingen activeren heel erg sterk ons immuunsysteem. Die mensen die worden ouder en die zijn minder ziek. Dat is het fysieke voordeel.

Tweede voordeel is de mensen die ehm… Wanneer je onder een koude douche gaat stappen wordt je altijd uitgedaagd. Je hebt er geen zin in, helemaal geen zin in. Het is koud het is koud in huis het is koud in de badkamer en je staat er al in je nakie en vervolgens heb je absoluut geen zin om in dat koude water te gaan.

En vervolgens is dat waarin succes en… falen is een groot woord, maar dat is waar de succesvolle mensen zich onderscheiden van de rest. Omdat je vervolgens de gelegenheid hebt om je hersenen te herinneren: Ik ben de baas. Ik ben de baas over mijn gewoontes. Ik ben de baas over de keuzes in mijn leven. Ik kan kiezen in wat ik doe in plaats van dat ik een reactie ben op mijn omgeving.

En het vermogen om zelf die beslissing te maken en iets te doen waar je op dat moment eerst geen zin in hebt. Die korte termijn pijn, je hebt er geen zin in, daarover heen te stappen en het toch te doen, je te herinneren dat je de baas bent, is training van je zenuwstelsel. Dus training van je discipline, van je gewoontes. Dat jij de baas bent en dat jij in controle bent over je leven. Dat is een eigenschap die zich ontwikkeld. Discipline is een spier en de meeste mensen ontwikkelen niet die spier van discipline. Dus dat is het tweede wat koud douchen doet. Ik herinner mezelf altijd, ik ben de baas en ik ga onder de koude douche staan en uiteindelijk het is korte termijn pijn. Lange termijn plezier want uiteindelijk voel je je een heel stuk beter en is het geweldig dat je dat weer hebt gedaan.

Robert Jan: en doe je verder ook nog aan sport dan? Direct ’s ochtends iets van lichaamsbeweging?

Jesse: Nou wat ik vervolgens doe, dat is eigenlijk een van de eerste dingen die ik doe: Ik maak een groene smoothie. Dus wat ik doe is: Ik pak bladgroentes en die zijn iedere dag verschillend. Ik doe er fruit bij en ik doe er superfoods bij die ehm… Waar ik op dat moment zin in heb en ik zeg er heel bewust bij waar ik op dat moment zin in heb en ik zeg heel bewust bij dat ik iedere dag andere bladgroentes neem. Om deze twee redenen, namelijk allereerst de grootste fout die mensen maken als ze groene smoothies drinken is dat ze te veel spinazie gebruiken. Allemaal hebben we wel een keertje gehad dat we een tijdlang groene smoothies dronken en dat je er op gegeven moment geen zin meer in hebt. Je lijf heeft er een beetje weerstand tegen. En je lijf heeft geen weerstand tegen de groene smoothies maar tegen de spinazie, want je hebt veels te veel eenzijdig bladgroentes gebruikt in je groene smoothie.

Stap 2 is ik neem waar ik zin in heb omdat in mijn ogen een van de meest waardevolle eigenschappen is om intuïtief te zijn voor onze voeding. Om naar je lijf te luisteren. Wat heeft mijn lijf vandaag nodig en om dat te nemen. En vervolgens niet als je zin hebt in suiker om dat te nemen, want op korte termijn als we zin hebben in suiker kunnen we wel het excuus gebruiken ik heb zin in suiker en ik neem dat. Ja dan blijven we vast zitten, maar om heel bewust na te gaan voelen: Wat zijn de goede voedingsmiddelen waar mijn lichaam nu om vraagt?

Dus ik ben heel intuïtief. Ik doe eigenlijk altijd een eiwitpoeder in mijn smoothie om de smoothie meer verzadigend te maken en ook voor herstel van trainingen die ik heb gedaan.

Robert Jan: Bruine rijst toch gebruik je?

Jesse: Ik gebruik een bruine rijst eiwitpoeder daarvoor. Ik doe een vitamine C poeder erin, pure vitamine C poeder, of ik doe een beetje camu camu bessenpoeder erin, niet te veel super bitter. Ik doe regelmatig spirulina erin, maar niet altijd want niets is goed of fout. Er is altijd een mate die bepaald en vervolgens kijk ik naar waar ik nog meer zin in heb en dat kunnen hele verschillende dingen zijn. Een superfood waar ik zelf heel erg fan van ben is ashwagandha, en dat schrijf je A.S.H.W.A.G.A.N.D.H.A, misschien moet je dat even in de notities eronder zetten, ashwagandha en ashwagandha is een ayurfedisch kruid dat duizenden jaren al bestaat en wat geweldige adaptogene eigenschappen heeft voor het lichaam.

Er zijn studies geweest die lieten zien dat je betere mentale weerstand hebt tegen stress door ashwagandha. Het heeft een adaptogene werking op onze geslachtshormoon. Dus het kan testosteron ook verhogen bij mannen het is een heel goede ontstekingsremmer. Er is een studie geweest die liet zien dat ashwagandha beter is in actievere zin in het remmen van ontstekingen dan cortisonen. Een ontstekingsremmer die je van de huisarts zou krijgen. Het is een geweldige superfood een hele hoge.

Dat is eentje die ik heel regelmatig gebruik. En er zijn nog allemaal andere waarvan uit ik regelmatig kies.

Dus ik drink water. Ik stap onder een koude douche. Ik maak een groene smoothie. Ik drink meestal ook nog wat thee tussendoor. Verschillende theetjes die ik regelmatig drink en wat ik daarna doe is heel verschillend. Is een beetje afhankelijk van of ik naar kantoor ga of dat ik thuis aan het werk ben. Een van mijn favoriete dingen om daarna te gaan doen is…

En dan heb ik dus helemaal nog niets anders gegeten, dan heb ik alleen maar water en een kruiden thee gedronken en misschien een paar glazen groene smoothie, maar meestal heb ik dat dan nog niet eens gedronken. Wat ik doe is ik ga zitten.

Ik ga zitten in kleermakerszit op een soort meditatiekussen wat ik heb en ik mediteer 12 minuten. 12 minuten is op dit moment voor mij lang genoeg en daagt mij al genoeg uit om het te doen, maar het is heerlijk. Het brengt je geest tot rust het brengt je mind tot rust. Het activeert je creativiteit heel erg en ik schrijf daarna in mijn boekje.

Ik kan gerust een half uur zitten schrijven en denktijd besteden aan de dingen waar ik mee bezig ben. En wat de ontwikkeling van onze programma’s of het uitdenken van modellen of het uitdenken van wat we aan het doen zijn als organisatie. Wat de volgende stap zou zijn voor ons bedrijf. Of de inhoud van een webinar dat kunnen allerlei….

Of dingen die ik wil doen in mijn leven. Dingen die ik wil bereiken. Nadenken over dingen die mij in de weg zitten. Dus het zijn evaluatiemomenten het zijn denktijd die altijd ergens anders over gaan. Een van mijn favoriete gewoontes is dat principe van denktijd. De tijd nemen om stil te zitten op een stoel te zitten, niet te bewegen, pen en papier te hebben en te schrijven. Een half uur lang, veertig minuten lang met je beste ideeën. Die ideeën komen niet tussen minuut nul en dertig, maar ze komen tussen minuut dertig en veertig. Als je een half uur lang denktijd neemt, komen je beste ideeën na veertig minuten. Dat is echt de realiteit.

En Warren Buffet een van de meest succesvolle investeerders alle tijden. Die zegt “most problems derive from not being able to sit in a room quiet alone.”. Dus onze meeste problemen die ontstaan vanuit het niet in staat zijn om alleen stil te zitten in een kamer en echt na te denken.

Want dat kan ook dat het stil zijn en rustig zijn en rustig worden. Dat kan ook voor ons heel erg confronterend zijn. Omdat we bang zijn voor de dingen die we dan voelen die we niet willen voelen. En uiteindelijk zijn dat enkele van onze grootste doorbraken in onze patronen. In plaats van gevoelens weg eten als middel gebruiken om niet te willen voelen, niet te kunnen voelen, niet te durven voelen.

Om stil te worden om stil te gaan zitten om wel te durven voelen. De gevoelens toe te laten, omdat dat heling is. Omdat dat acceptatie is. En acceptatie is heling en daarna kunnen we het echt gaan loslaten. Dus er wordt hier veel meer antwoord gegeven dan waarom je hebt gevraagd, maar ik denk wel dat het waardevol is.

Robert Jan: Ja waardevol ook vooral die meditatie (doe ik nu zelf ook).

Jesse: Dus dat zijn enkele van die rituelen die ik heb. Ik hou van trainen. Ik train nog ik beweeg iedere dag. En of dat nu is twintig, dertig, veertig push ups aan het eind van de dag als ik een dag niet heb getraind of het nu is dat ik een hele dag lang veel heb gewandeld en gestaan en bewogen, want zitten is ook verouderend voor ons lijf. Of het liefst dat ik naar de sportschool ga en lekkere intensieve training doe en trainingen doe die ik met ons team doe.

Met ons hele team hier doen we iedere week crossfit met elkaar. Ik beweeg, ik train, ik gebruik mijn lijf en denk er ook eens over na…

Robert Jan: Use it or you lose it.

Jesse: Use it or you lose it. Het is zo waar rust roest. En je moet je lijf gebruiken om te voorkomen dat het verouderd.

Robert Jan: Absoluut ja en als je ook… Nou zal je spiermassa natuurlijk ook afnemen. Vooral na je dertigste is dat bijzonder belangrijk, om bijvoorbeeld ook veel aan krachttraining te doen. Ook om dat soort effecten tegen te gaan.

Jesse: Absoluut absoluut.

Robert Jan: Ik merk dat zelf ook sinds ik meer krachttraining doe voel je je ook gewoon fitter. Heb je veel minder last van klachten.

Jesse: Absoluut, tot je dertigste is je lichaam er voor jou en na je dertigste moet je ervoor je lichaam zijn.

Robert Jan: Dat vind ik ook een hele mooie quote en dat is ook echt absoluut waar. Want we nemen het voor granted en daarna krijg je opeens het cadeautje dan. En dan moet je wel even echt voor je lichaam gaan zorgen.

Jesse: Ja absoluut absoluut waar.

Robert Jan: Even een aparte vraag, vind ik wel een leuke vraag om te stellen, want waar kun jij je nu enorm druk over maken of zelfs kwaad over maken? Dus wie of wat zou je een klap voor de kop willen geven? Nu kan ik zelf wel even een voorzetje geven. Ik kan mij enorm kwaad maken over zogenaamde gezonde producten die dus helemaal niet gezond zijn. Dus denk dan aan producten waar verborgen suikers in zitten, of een voorbeeld van superfoods waar gewoon heel veel pesticiden in zitten. Daar had je onlangs nog een mooi artikel over geschreven op je blog.  Dus waar ik wel benieuwd naar ben, waar kun jij je nu echt pissig over maken?

Jesse: Ja ik weet niet of dat echt in mijn natuur zit om heel erg pissig te worden. Natuurlijk heb ik ook stress en ik weet niet of ik in dat soort gevallen neig naar boosheid. Ik neig in dat soort gevallen veel meer naar: Wat kan ik leren? Hoe kan ik mijn boodschap beter verwoorden, zodat ik meer mensen op een betere manier bereik? Dat is waar ik meer naartoe ga qua emotie.

Wat jij zegt komt voor mij ook heel erg overeen. Waar ik niet echt heel erg boos van word, maar waar ik wel heel erg passie zit, maar soms ook onmacht zit. Is zie je het nou niet? Zie je…

Het is vanuit de passie mensen zo graag te willen helpen en soms niet te kunnen begrijpen en zie je nou niet wat je doet? Wat het je kost op lange termijn. En hoe meer mensen je ziet, hoe meer mensen je hebt begeleid hoe meer je patronen begint te herkennen en je dus dingen veel eerder begint te zien dan dat mensen dat zelf zien. Ik kan niet een andermans leven leven. Ik kan ook niet een andermans les lezen.

Maar vaak vanuit passie wil ik mensen zo graag helpen. Om ze te helpen voorkomen dat ze er tien of twintig jaar later achter komen “had ik maar”. He, “had ik dit maar anders gedaan. Had ik maar anders gegeten” het is een van de dingen die ik vaak hoor bij de cliënten die wij begeleiden hier. Had ik maar eerder ontdekt. Had ik deze kennis maar eerder gehad. Dan had ik dal deze klachten misschien wel niet gehad. Dus voor mij is het ook heel erg mensen helpen om te voorkomen “had ik maar”.

Robert Jan: Heel mooi, mooi antwoord zeker. Nou we naderen nu ook bijna het einde van dit interview. Ik heb nog een paar vragen. Waar ik ook wel benieuwd naar ben is welke persoon of welk boek heeft de grootste impact gemaakt in je leven. Dus als je deze persoon niet had ontmoet of dat ene boek niet had gelezen. Soms heb je een aantal personen die echt een doorbraak bij je hebben gemaakt en heb jij deze persoon ook gehad of dat ene moment?

Jesse: Ja nou, hoe het voor mij begonnen is, is toen mijn vader heeft een slechte tijd gehad op zijn werk jaren geleden. En mijn tante, zijn zus, die gaf hem toen een boek en dat boek dat heette De Weg Naar Succes. En dat boek dat is geschreven door Imed Baatout dat is een Belgische man en dat boek is waar het voor mij begon. Mijn vader las het niet, ik las het wel op mijn 16e al en in dat boek schrijft Imed Baatout over Anthony Robins. Over hoe hij daar is geweest een opleiding voor ** Anthony Robins. Veel wat in dat boek daar wordt geschreven is afkomstig van de methodieken van Tony Robins.

Toen ik dat boek las ging ik niet direct naar Tony Robins, maar ik heb toen een boek gelezen van Napoleon Hill. Dat boek heet Denk groter, wordt Rijk, dat gaat niet per definitie over rijk worden. Het gaat veel meer over hoe er in dat geval dan rijkdom, maar vooral ook succes heel erg een gevolg is van ons denken. Hoe wij ons als mens kunnen ontwikkelen. Hoe geloof en vertrouwen basisfactoren zijn van succes en ook vooral daaraan vasthouden. Vasthouden aan dat geloof en doorzetten na tegenslagen en dat boek is een van de grootste klassiekers in de categorie van persoonlijke ontwikkeling. Je hebt het vast zelf ook wel gelezen en daarna ben ik me heel erg gaan verdiepen in het werk van Tony Robins. Heb ik bijna al zijn opleidingen, als zijn seminars gevolgd wat zo’n gigantische verandering heeft gemaakt in mijn leven. Ik kan hem niet vaak genoeg daarvoor bedanken. Dus waarschijnlijk een van de mensen die het meest invloedrijk is geweest in mijn leven.

En dan daarnaast heb ik een aantal heel goede vrienden om mij heen. Gezamenlijke vrienden zoals bijvoorbeeld Albert Sonnevelt en Eelco de Boer en David de Kock ken je misschien ook wel. Die een programma heeft 365 dagen succesvol. Dat zijn goede vrienden van mij waar ik veel tijd mee besteedt en uiteindelijk de meeste groei ervaar ik altijd van de mensen met wie je je omringt.

Er is niets waardevoller als jezelf omringen met de juiste mensen. Omdat zij jou kunnen helpen de dingen te zien die je zelf niet ziet. En vooruitgang te boeken op momenten dat je vast zit.

Robert Jan: Ja en ook motiveren en pushen om soms door te gaan.

Jesse: Absoluut absoluut

Robert Jan: Ja mooi. Als iemand nu informatie zoekt over jou, over je boeken bijvoorbeeld, over je seminars of een gezondheidsprogramma van je wilt gaan volgen, waar kan deze persoon dan het beste terecht?

Jesse: Nou het beste kan je terecht op Jessevandervelde.com of google gewoon Jesse van der Velde. Jessevandervelde.com is onze blog. Daar kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief ook en de eerste hoofdstukken van mijn boeken gratis downloaden en dat zal waarschijnlijk de beste start zijn.

Robert Jan Oké nou ik zal dat zeker nog even in de show note zetten. Heb je nog een paar wijze woorden om mee af te sluiten?

Jesse: Nou het eerste wat nu in mij opkomt is echt geloof in jezelf. Geloof wat je bent, wie je bent, wat je kunt, waartoe je in staat bent. Zelfvertrouwen is het vermogen en het geloof dat wij in staat zijn de situatie te veranderen. Dat wij niet slachtoffer zijn van wat er gebeurt in ons leven, maar dat wij in staat zijn om ongeacht wat er gebeurt keuzes te maken. En situaties, dat wij zelf bepalen hoe te interpreteren en hoe we dus omgaan met de situatie en welke keuzes we daarna gaan maken. En ik denk dat dat één van de fundamentele principes is die mijn leven heel erg leidt.

Robert Jan: Ja mooi. Nou Jesse heel erg bedankt voor dit inspirerende interview.

Jesse: Graag gedaan. Jij bedankt en dankjewel voor je goeie vragen en ga zo door met mensen inspireren.


Tot slot.. Doe het niet alleen!

Ik hoop dat je veel inzichten hebt opgedaan uit het interview! De volgende vraag is dan ook:

Welke tip(s) ga jij nu toepassen?

En hoe voorkom je dat je niet terugvalt?

De beste tip is om het niet alleen te doen en met geleidelijke effectieve stappen wel je gezondheidsdoelen te behalen.

Blijvend afvallen is zeker mogelijk door je lichaam van binnen sterker te maken en te bouwen aan een gezond fundament.

Zonder een strikt dieet.

Of extreem moeten sporten!

Kleine geleidelijke aanpassingen die wel resultaat geven!

Dat en meer is echt heel goed te doen en op de website van Jessie tref je veel verschillende manieren aan.

https://jessevandervelde.com/

Nooit meer op dieet?

Als je tussen de 2,5kg en 25kg wilt afvallen en zou willen deelnemen aan membership waarin we stap voor stap gaan werken naar jouw ideale gezondheid en lijf.

Klik hier voor het Gezond & Slank Academie. 

 

Gezonde groet,

RJ2016

 

Bronnen:

http://jessevandervelde.com/