OG-logo-nieuw

Zout en hoge bloeddruk, hoe zit dat nou?

Van: Robert Jan Hendriks

Onderwerp: Zout en hoge bloeddruk toegelicht

Ben je benieuwd hoe het nou zit met zout en hoge bloeddruk? 

Ik krijg regelmatig deze vraag en het klopt dat een vermindering van zout in je voedingspatroon kan helpen, maar dit is niet altijd het geval! 

Laat ik dat even uitleggen:

Dus, minder zout/natrium?

Als je de officiële kanalen bijlangs gaat zal opvallen dat het advies vrijwel altijd hetzelfde is: veel minder zout/natrium consumeren! Voor veel mensen kan dit veel betekenen om de bloeddruk te verlagen (indien dat een grote oorzaak bij je is). Dit heeft vooral te maken hoe gevoelig je bent voor zout.

Meestal zijn we op oudere leeftijd gevoeliger (1) voor zout waardoor de bloeddruk omhoog kan gaan.

Maar dat is slechts 1 onderdeel van de bloeddruk omlaag puzzel!

Ook je genen spelen een grote rol, met name hoe je lichaam en vooral je nieren het zout verwerken. Indien je erg gevoelig bent voor zout en je consumeert een maaltijd dat erg rijk is aan zout gaat de bloeddruk omhoog.

Aan de andere kant, als je niet zout gevoelig bent heeft een dusdanige maaltijd niet direct invloed.

Waarom?

In je nieren vindt een chemische reactie plaats waardoor de productie van angiotensine aangemaakt wordt door een hoge inname zout/natrium. Deze zal de bloeddruk verhogen en vandaar dat bepaalde medicatie angiotensine blokkeert om de bloeddruk te verlagen.

De mate van zout gevoeligheid bepaalt hoeveel van deze angiotensine aangemaakt wordt door je lichaam.

Dit zorgt ervoor dat er meer zout in je lichaam blijft waardoor er meer vocht in je lichaam blijft waardoor de bloeddruk omhoog zal gaan.

In het bekende wereldwijde onderzoek de “Intersalt Study” is naar voren gekomen dat landen met een enorme hoeveelheid consumptie zout de bloeddruk hoger is. Over het algemeen was er niet een overduidelijk verband.

Kortom, het is heel waardevol om te weten hoe gevoelig je bent voor zout/natrium! Zodoende weet je precies of je moet oppassen met de inname van zout.

Te weinig is zeker niet goed!

Als je veel leest over de connectie zout en bloeddruk kun je hierin doorslaan. Een zoutarm voedingspatroon is zeker niet altijd even gezond. In een onderzoek (2) gedaan is naar voren gekomen dat een te lage inname zout zelfs het risico op een hartaanval kan vergroten.

Daarnaast lijkt het er op dat een te lage zoutinname ook weer voor andere gezondheidsproblemen zorgen gerelateerd aan je hormoonhuishouding. (3)

Dit betekent niet dat je direct zout over al je maaltijden moet gooien. Echter, dit betekent wel dat de juiste balans van de elektrolyten van belang zijn, te veel of te weinig is nooit goed!

Wijsheid hierbij is om te testen of je gevoelig bent voor zout. Indien je gevoelig bent voor zout/natrium is het raadzaam om goed te letten op je inname van zout.

Indien je niet gevoelig bent hoef je niet op een zoutarm voedingspatroon te gaan.

Een waardevolle tip is om enorm te minderen in de hoeveelheid bewerkte voedingsmiddelen, denk aan fastfood, ingeblikt voedsel, vleeswaren etc. Dit alleen kan een enorm verschil maken!

En dan heb ik het nog niet eens over de effecten van geraffineerde suiker op je lichaam en zelfs op je bloeddruk!

Hoe kun je nog steeds genieten en gezond eten?

Als het een gewoonte is om zoutrijk te eten kan het een uitdaging zijn om dit om te gooien. Allereerst zijn we geconditioneerd om veel zout te consumeren.

Je hoeft echt niet overal zout op te doen en er zijn zat alternatieven zodat je smaak niet hoeft op te geven.

Met name bewerkte voedingsmiddelen bevatten enorme grote hoeveelheden zout en wanneer je dat vermindert of daar volledig mee stopt hoef je je praktisch niet meer druk te maken over zout.

Wat te onthouden:

De eerste stap is om met de Bloeddruk Omlaag Methode te starten, dan ga je hoge bloeddruk bij de KERN oplossen, niet langer symptoombehandeling of alleen maar pillen slikken.

Klik hier voor direct toegang. 

Tot slot…

Over het algemeen krijg je het advies bij hoge bloeddruk om zoutarm te gaan eten. Echter, indien je niet gevoelig bent voor zout zullen de resultaten tegenvallen.

Om daadwerkelijk je bloeddruk te verlagen is het belangrijk om het totaalplaatje in te zien, oftewel, alle 7 stappen toepassen uit de Bloeddruk Omlaag Methode. Klik hier.  

Hulp nodig?

Start dan met de Bloeddruk Omlaag Methode om in 28 dagen je bloeddruk op een natuurlijke wijze omlaag te brengen. 

  • Zonder medicatie
  • Zonder Bijwerkingen
  • Zonder een lastig dieet

Gezonde groet,

Robert Jan Hendriks

Health Coach & Oprichter OptimaleGezondheid.com

Bronnen:

  1. http://ajpregu.physiology.org/content/294/4/R1248
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25469390
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26024055
  4. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/08/25/sodium-potassium-ratio.aspx
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=8824852
  6. http://jessevandervelde.com/weg-met-zuivel-kies-voor-andere-calciumrijke-producten/