Top 20 gevolgen en gezondheidsrisico’s van hoge bloeddruk
Van: Robert Jan Hendriks
Onderwerp: Top 20 gevolgen en gezondheidsrisico's van hoge bloeddruk toegelicht
Zoals je misschien wel weet is hoge bloeddruk een echte sluipmoordenaar, de meeste mensen weten helemaal niet dat ze last hebben van een te hoge bloeddruk.
Tegen de tijd dat je echt gezondheidsklachten begint te merken heeft de hoge bloeddruk al permanente schade aangericht.
In Nederland heeft het RIVM berekend dat 1/3 van de beroertes en 1/4 van de hartaanvallen veroorzaakt wordt door een hoge bloeddruk.
Meestal wordt een verhoogde bloeddruk, niet heel erg serieus genomen. De huisarts zal pas ingrijpen als je bloeddruk echt veel te hoog is, tenminste als je überhaupt doorhebt dat je bloeddruk te hoog is.
Echter, een verhoogde bloeddruk is niet iets wat je moet onderschatten. Het richt weliswaar in een minder tempo schade aan. Maar de schade aan je cardiovasculaire stelsel wordt ook door een verhoogde bloeddruk sluipenderwijs aangericht.
Veel mensen denken dat een bloeddruk onder de 140 in orde is. Je moet eigenlijk streven naar een bloeddruk van 80/120, dan kun je spreken van een gezonde bloeddruk.
Als een bloeddruk hebt met een onderdruk tussen de 80-90 en een bovendruk van 120-140 kun je eigenlijk al spreken van een licht verhoogde bloeddruk.
De huisarts zal je in dit stadium nog geen medicijnen voorschrijven. Als dat wel het geval was zat half Nederland van boven de 35 aan de bloeddrukverlagende medicatie!
Bij een verhoogde bloeddruk zit je dus in een fase waarbij nog niet medisch wordt ingegrepen, bij elke vorm van medicatie zijn nadelen verbonden en dus ook bij bloeddrukverlagende medicijnen. In deze fase zul je toch echt aan de slag moeten om je bloeddruk te verlagen.
Te denken valt bijvoorbeeld aan veranderingen in je dieet: het verminderen van de zoutinname, minder suiker, meer groente en fruit.
Ook kun je aanpassingen maken in je levensstijl, denk daarbij aan minder alcohol, meer bewegen en natuurlijk stoppen met roken.
Aangezien 50% van de mensen boven de 35 rondloopt met een verhoogde of hoge bloeddruk is men zich blijkbaar niet heel bewust van wat hoge bloeddruk met je doet op lange termijn en dat je toch echt een hele grote kans loopt om vroegtijdig te overlijden aan de gevolgen van hoge bloeddruk.
Daarom zal ik dit artikel wijden aan de gevolgen die een hoge bloeddruk heeft op je lichaam.
Er zijn bepaalde delen van je lichaam waar de effecten van hoge bloeddruk sneller merkbaar zijn. Dit zijn je ogen, je nieren, je hart en je hersenen. Daarnaast raakt je hele cardiovasculaire systeem natuurlijk aangetast, dit merk je meestal het eerste in je benen.
Ik zal je zo meteen precies vertellen welke aandoeningen je krijgt van het langdurig hebben van een hoge bloeddruk, maar eerst is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als je bloeddruk te hoog is.
Het is eigenlijk heel simpel: of delen van het cardiovasculiare systeem raken verstopt en daardoor komen er gezondheidsklachten of je krijgt last van aneurysma’s, hetgeen betekent dat er aderen simpelweg scheuren en daardoor ontstaan er gezondheidsklachten.
Schade aan je bloedvaten
1. Arteriosclerose
Hoge bloeddruk beschadigt op den duur de cellen in je aderwanden. Doordat de cellen beschadigd raken ontstaat er littekenweefsel.
Dit littekenweefsel heeft weer tot gevolg dat je aderen minder soepel worden, dus in plaats van een soepele tuinslang kun je de ader beter vergelijken met zo’n oude verstafte remkabel. De ader is niet alleen minder soepel, doordat er geen rek inzit worden je aders in doorsnee ook kleiner.
2. Opbouw van plaques
De aderen zijn door het littekenweefsel niet alleen niet meer soepel, de aderwanden zijn ook minder glad. Het resultaat is dat je aderen makkelijker dichtslibben omdat cholesterolvetten zich makkelijker hechten aan littekenweefsel dan aan een gladde aderwand. Het resultaat is dat je hart nog harder moet pompen.
3. Trombose
Niet alleen vetten zorgen ervoor dat je aderen dichtslibben ook kleine bloedstolsels hechten zich aan de plekken waar littekenweefsel is ontstaan. Hierdoor loop je het risico dat het bloed niet voldoende naar bepaalde plekken in je lichaam kan stromen
4. Verminderende bloedstroom naar je ledematen
Zoals gezegd loop je door hoge bloeddruk dubbel risico op verstoppingen in je bloedbaan. En bloedstolsels en vetten in je bloedsomloop hebben beide de neiging om zich aan het littekenweefsel aan de aderwanden te hechten.
Vooral als je weinig beweegt en daarbij ook nog eens rookt dan vergroot je het risico aanzienlijk. Het gevolg is meestal een trombose in de benen.
Hierdoor krijgen je benen te weinig bloed aangevoerd of de verstopping zit in de terugweg. Het bloed wordt dan niet afgevoerd. Het resultaat is voor jou hetzelfde, je krijgt problemen met de bloedsomloop in de benen en daardoor loop je zelfs kans dat uiteindelijk geopereerd of zelfs geamputeerd moet worden!
Deze verminderde doorstroming kan ook de bloedstroom naar je armen verminderen, erger nog deze blokkades kunnen er ook voor zorgen dat er te weinig bloed naar je hart, hersenen, ogen of je organen vloeit.
5. Aneurysma
Zoals ik net al even benoemde loop je het risico dat door de verhoogde bloeddruk al dan niet in combinatie met opstoppingen de aderen simpelweg de druk niet meer aankunnen en op den duur scheuren. Als zo’n ader of nog ernstiger een slagader zoals de aorta bij je hart scheurt dan kun je letterlijk doodbloeden.
Deze aneurysma’s scheuren niet meteen, vergelijk het maar met een zwakke plek op een autoband, je ziet dan zo’n uitstulping waar de band verzwakt is. Zo ziet een aneurysma er ook uit voordat deze scheurt.
Er ontstaan uitstulpingen daar waar de aderwanden verzwakt zijn.
Deze zwakke plekken kunnen overal ontstaan, in je buik, in je borst maar ook in je hersenen, je krijgt dan een hersenbloeding.
Ook bij een kleine hersenbloeding ontstaan gelijk klachten, immers een deel van je hersenen wordt getroffen door de bloeding, daardoor krijg je last van klachten zoals verlamming van een deel van het lichaam, verliezen van het evenwicht of moeite met de spraak.
Dit is de enige bloeding waarbij je een redelijke kans maakt dat er nog medisch kan worden in gegrepen, omdat een kleine bloeding al tot grote klachten leidt.
Bij een scheuring van een aneurysma in de hoofdader komt tot 85% van de mensen hieraan te overlijden, de helft daarvan is al overleden voordat ze het ziekenhuis bereiken.
Omdat een aneurysma erg makkelijk te verhelpen is voordat deze scheurt zijn er in omringende landen zoals Engeland, Zweden en Italië preventieprogramma’s opgestart, door middel van een eenvoudige scan is vast te stellen of je van die uitstulpingen hebt.
In Nederland is de zorg helaas nog niet zo gericht op preventie en worden aneurysma’s vaak per toeval ontdekt omdat je voor iets anders een scan of een echo krijgt.
Schade aan je hart
Je hart is het orgaan dat al bloed moet rondpompen. Het hebben van een hoge bloeddruk zorgt voor een extra zware belasting van het hart en zorgt aan de andere kant ervoor dat de aderen die je hart van bloed voorzien het eerste verstopt raken.
Want het hart pompt niet alleen bloed, het hart als spier gezien heeft zelf ook flink wat bloed nodig om te kunnen pompen.
6. Verstopte kransslagaderen
Deze aderen die de hartspier van bloed moeten voorzien heten de kransslagaderen. Door de hoge bloeddruk ontstaat in die kransslagaderen littekenweefsel en de aderen raken verstopt. Het gevolg is dat je hart een tekort aan zuurstof en brandstof krijgt om te kunnen pompen. Het gevolg is dat je pijn in je borst krijgt, last krijgt van hartkloppingen of zelfs een hartaanval.
7. Vergrote linker hartkamer
Door de verhoogde bloeddruk moet je hart harder werken. Immers door de hoge bloeddruk en de daarbij horende verstoppingen komt er meer druk op je systeem en daar moet het hart tegen pompen.
Het gevolg is dat de linkerkamer van je hart groter, dikker en daardoor ook stijver wordt. Hierdoor loop je extra risico op hartfalen en een hartaanval met dodelijke afloop.
Meestal gaat zo’n vergrote linkerkamer van je hart gepaard met ander aandoeningen aan je hart, want je hart wordt wel groter maar de kleppen groeien niet mee. Het gevolg is dat je hart nog harder moet weken om het bloed rond te pompen en de risico’s alleen maar toenemen.
8. Hartfalen
Op den duur geeft je hart de pijp aan Maarten om het maar subtiel te zeggen. De hoge bloeddruk tast op alle mogelijke manieren je hart aan. De hartspier krijgt onvoldoende bloed omdat de kransslagaderen minder bloed kunnen aanvoeren.
Door de overbelasting wordt de linkerkamer groter. Eventuele kleine hartinfarcten zorgen weer voor extra littekenweefsel en op een gegeven moment is het hart versleten en houdt op met kloppen.
Schade aan je hersenen
Niet alleen je hart krijgt te maken met de gevolgen van hoge bloeddruk, ook je hersenen worden langzaam aangetast. Ook hier loop je in principe weer een bloed meer op dezelfde drie manieren risico op problemen.
Ten eerste kan de bloedtoevoer naar je hersenen belemmerd worden door de opbouw van plaques en bloedstolsels. Deze bloedstolsels hoeven niet perse in je hersenen zelf te ontstaan.
Elk bloedstolsel in je bloedbaan kan elk moment losschieten en meegevoerd worden, meestal komen deze bloedstolsels dan in je longen weer klem te zitten nadat ze zijn losgeschoten, dan krijg je een longembolie; een stukje van je longen krijgt geen bloed meer aangevoerd en sterft af.
Echter, deze bloedpropjes kunnen afhankelijk van de omvang ook in je bloedtoevoer van je hersenen klem komen te zitten.
9. Verminderde cognitieve functies
Op de eerste plaats komt er door aderverkalking wat minder bloed naar je hersenen dan voorheen. Je hersenen krijgen nog wel genoeg bloed om te kunnen functioneren. Dit proces wordt geleidelijk erger naarmate je ouder wordt. Je geestelijk capaciteiten worden stukje bij beetje minder. Je geheugen is minder goed en je hebt problemen met je concentratie.
10. Dementie
De volgende stap is dat grotere delen van je hersenen niet een beetje, maar ernstig aangetast raken door de verminderde bloedaanvoer. Je hersenen gaan door de verminderde bloedtoevoer langzaam kapot en je krijgt problemen met praten, denken, je verliest je geheugen en op een gegeven moment zullen je hersenen ook niet meer in staat zijn je lichaam aan te sturen.
In deze laatste fase van dementie stoppen de hersenen op een gegeven moment met de signalen te sturen naar de longen om adem te halen of naar het hart om te pompen.
11. TIA
Een TIA is een kleine tijdelijke onderbreking van zuurstof naar de hersenen. Dit kan door een klein bloedpropje of een vernauwing door aderverkalking komen. Een klein gedeelte van je hersenen komt even zonder aanvoer van zuurstofrijk bloed te zitten en dit deel van de hersenen verliest even de functie.
Meestal blijft de schade beperkt tot een kleine verlamming van bijvoorbeeld het gezicht. Bij een TIA blijft het overgrote deel van de hersenen gewoon functioneren en blijft de schade beperkt.
Toch is een TIA niet niks, het is eigenlijk een voorbode van een zware beroerte als er niet medisch wordt ingegrepen.
Als je een TIA krijgt betekent dat meestal dat je bloeddruk veel te hoog is en dat je daardoor bloedpropjes of plaques hebt gekregen die zijn losgeschoten en in je hersenen terecht zijn gekomen.
Een TIA betekent dan ook vaak dat je daarna bloedverdunners, cholesterolverlagers en/of medicatie tegen hoge bloeddruk zal krijgen om een zware beroerte te voorkomen.
12. Beroerte
Een beroerte houdt in dat grotere delen van je hersenen voor langere tijd geen voedingstoffen en zuurstof krijgen. Deze zware beroertes leiden tot permanente schade, de hersenen krijgen dusdanig lang geen zuurstof dat de hersencellen afsterven.
Ook bij beroertes geldt weer dat die onderbreking in de bloedtoevoer wordt veroorzaakt door of een bloedpropje, het dichtslibben van een ader door cholesterol of een scheurtje in een ader waardoor het bloed weglekt en niet op de plaats van bestemming aankomt. Al deze drie factoren kunnen worden veroorzaakt door hoge bloeddruk.
Beroertes kunnen ervoor zorgen dat je allerlei functies verliest, van het lopen tot spreken elk aspect van je leven kan worden weggevaagd omdat delen van je hersenen permanent zijn beschadigd.
Vaak moeten mensen die een beroerte hebben gehad lange tijd revalideren om dit verlies van hersenfuncties op te vangen. Bij sommige mensen gaat dit herstel beter, bij sommigen minder.
Ongeveer de helft van de mensen die getroffen worden door een TIA of een beroerte houden behalve de schade aan de hersenen er ook depressies aan over omdat het leven na een beroerte niet hetzelfde zal zijn als ervoor.
Uiteraard kan een beroerte ook dusdanig zwaar zijn dat je er aan komt te overlijden.
Schade aan je nieren
Naast je hart en je hersenen zijn ook je nieren extra kwetsbaar voor hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is de grootste veroorzaker van nierfalen en verminderde nierfunctie.
13. Nierfalen
In je nieren zit een heel netwerk van adertjes, immers je nieren filteren de gifstoffen uit je bloed. Net als bij het hart kunnen ook de aderen die de nieren voorzien van bloed om te functioneren verstopt en verzwakt raken. Maar ook al die adertjes in de nieren zelf waar het bloed daadwerkelijk wordt ontdaan van alle afvalstoffen kan beschadigd raken.
Hoge bloeddruk vermindert de nierfunctie aan beide kanten. In de eindfase van de schade die door hoge bloeddruk aan je nieren wordt aangericht zullen je nieren helemaal niet meer functioneren en ben je afhankelijk van nierdialyse of een donororgaan om te overleven.
14. Littekenvorming aan je nieren
Ook wat betreft de nieren wordt de vermindering van de nierfunctie veroorzaakt door aan de ene kant de aderverkalking, de daarbij horende littekenvorming en als gevolg daarvan de opbouw van plaques of bloedpropjes.
Diabetes en hoge bloeddruk zijn de voornaamste oorzaken van littekenvorming in de nieren.
De filters in je nieren, de glomerulus genoemd, raken door hoge bloeddruk beschadigd en er ontstaat littekenweefsel.
Dit littekenweefsel zorgt ervoor dat de filtertjes in je nieren hun werk minder goed kunnen doen. Je nieren gaan als gevolg van hoge bloeddruk steeds minder goed functioneren met als eindgevolg nierfalen.
15. Aneurysma in de aderen van je nieren
Net als bij de hersenen of slagaders loop je ook in de nieren een acuut risico op dat een vaatwand het helemaal begeeft en scheurt. Deze bloedingen in de nieren kunnen ook fataal zijn.
Schade aan je ogen
Je ogen zijn wat betreft hoge bloeddruk ook uiterst kwetsbaar. Dit komt omdat je ogen vol zitten met kleine bloedvaatjes en zenuwen die allebei kunnen worden aangetast door hoge bloeddruk
16. Retinopathie
Vooral hoge bloeddruk in combinatie met diabetes verhoogt de kans op aandoeningen aan je ogen schrikbarend. Maar hoge bloeddruk alleen is al schadelijk genoeg, de adertjes en haarvaten van het oog die het bloed naar je netvlies moeten transporteren raken beschadigd en het gevolg is dat je netvlies beschadigd raakt.
Dit is het deel van je oog waarmee je onder andere licht en donker kunt onderscheiden. Je ogen zijn zo gevoelig voor hoge bloeddruk omdat er door dit netvlies enorm veel kleine adertjes lopen die stuk voor stuk beschadigd kunnen worden door hoge bloeddruk.
17. Optische neuropathie
Bij optische neuropathie raken delen van de zenuwen in je ogen beschadigd omdat deze zonder zuurstof komen te zitten. Dit wordt veroorzaakt door de inmiddels bekende blokkades die veroorzaakt worden door de opbouw van bloedstolsels en vetten op de littekenvorming aan de vaatwand.
Hoge bloeddruk kan ook nog op andere manieren schade toebrengen aan je ogen. Behalve een slechte doorbloeding kunnen ook in je ogen bloedvaatjes knappen en je zo het zicht ontnemen.
Andere gevolgen van hoge bloeddruk
Zoals je kunt zien kan hoge bloeddruk verstrekkende gevolgen hebben. Maar hoge bloeddruk kan je seksleven ook nog eens aardig vergallen. En dat geldt niet alleen voor mannen!
18. Impotentie
Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden is een blokkade van de aderen door aderverkalking ook niet erg bevorderlijk voor je potentie. Minder bloed naar de penis betekent een mindere erectie. Vooral bij oudere mannen kan hoge bloeddruk in combinatie met leeftijd een veroorzaker zijn van impotentie.
19. Verminderde sekslust bij vrouwen
Ook de doorbloeding van de vagina kan door langdurige hoge bloeddruk aangetast raken, voor vrouwen betekent dat je minder snel opgewonden raakt en je moeilijker een orgasme krijgt.
20. Botontkalking
Als je nieren beschadigd raken door de hoge bloeddruk kan dit leiden tot botontkalking, je nieren zijn minder in staat om vitamine D aan te maken, hetgeen essentieel is voor sterke botten.
Daarnaast hebben de nieren een verminderde filterfunctie en blijven er meer afvalstoffen achter in je bloed.
Een van die afvalstoffen is fosfaat, normaal gesproken halen je nieren deze fosfaat uit je bloedbaan, nu blijft er teveel fosfaat in je bloed zitten. Fosfaat bindt zich aan calcium, dus op deze manier wordt het calcium dat in je lichaam zit er langzaam aan ontrokken.
Tot slot…
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er wel twintig redenen om wat bewuster te gaan leven. Persoonlijk vind ik de belangrijkste reden om gezond te eten en te leven dat we onnodig “jong” doodgaan.
We kunnen veel ouder worden zonder allerlei nare klachten als we gewoon gezonder gaan leven. We hoeven ons niet kapot te werken zoals vroeger wel het geval was.
Wij hebben wel die keuze om gezond te leven, waarom zouden we dat dan niet doen? Het is niet alsof je in een klooster op een berg moet gaan leven.
Het menselijk lichaam is heel goed in staat om wel honderd+ jaar oud te worden. Het mooiste voorbeeld van dat dat wel kan is een oudere dame bij mij in de straat is inmiddels 93 en nog in zo’n goede doen en zo ontzettend scherp van geest, ik zie dat als inspiratie en als persoonlijk doel om zelf ook zo gezond zo oud te worden. Het liefst nog tien jaar ouder!
In het vervolg van de hoge bloeddruk omlaag online mini cursus ga je ontdekken hoe het nou zit met bloeddrukmeters, want niet elke meter is even goed!
Gezonde groet,
Bronnen:
https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/hoge-bloeddruk
http://www.nierstichting.nl/nieren/onzenieren/hoge-bloeddruk-en-nierschade
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/glasvocht_netvlies/hoge_bloeddruk/