OG-logo-nieuw

Cholesterol en ontstekingen in je lijf

Van: Robert Jan Hendriks

Onderwerp: Cholesterol en ontstekingen in het lichaam

1402279Al jaren wordt ons voorgehouden dat (verzadigd) vet de grote boosdoener is voor een te hoog cholesterolgehalte. Hoog cholesterol wordt in verband gebracht met o.a. hart- en vaatziekten.

Dit heeft tot gevolg gehad dat men al decennia lang vetarm probeert te eten en dat overheden regelmatig waarschuwen voor (verzadigd) vet.

Maar is dit wel terecht?

Recente studies wijzen namelijk steeds meer in dezelfde richting, die van ontstekingswaarden in je lijf!

Om de rol van cholesterol bij ontstekingen in je lichaam beter te kunnen begrijpen, leg ik eerst even uit wat een ontsteking precies is:

In heel veel opzichten is een ontsteking een hele goede zaak. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam om het eigen lijf te beschermen tegen indringers die een bedreiging voor de gezondheid vormen.

Even een voorbeeld:

Stel je hebt je in je wijsvinger gesneden. Je lichaam zet dan een heel proces in werking. Tijdens dit proces staat de bescherming van het lichaam en de genezing voorop. Tijdens de ontstekingsreactie van het lichaam, gebeurt er het volgende:

  • Je bloedvaten worden nauwer om het verlies van bloed te beperken.
  • Je bloed wordt dikker, ten eerste om het bloedverlies zo veel mogelijk te beperken, en ten tweede om het bloed snel te laten stollen.
  • Je immuunsysteem stuurt een heel leger soldaten om eventueel binnendringende virussen, bacteriën en andere indringers te elimineren voordat deze kwaad kunnen doen.
  • De cellen rondom de wond gaan zich zo snel mogelijk vermenigvuldigen om de wond dicht te maken.

Uiteindelijk zal de wond genezen, en zal de huid weer tot rust komen. Allemaal dankzij de ontstekingsreactie van het lichaam.

In je lichaam vinden soortgelijke processen plaats. Hier hebben we natuurlijk niet te maken met een snede zoals in de wijsvinger uit het eerder genoemde voorbeeld.

Bijvoorbeeld bij beschadigde slagaders. Deze worden natuurlijk weer hersteld door het lichaam, waardoor er in de slagaders ook een litteken ontstaat, net zoals de wijsvinger van zonet.

Dit litteken staat beter bekend als ‘plaque’.

Tijdens het ontstekingsproces zullen hier ook de aderen nauwer worden, en het bloed dikker worden.

In combinatie met de plaque aan de binnenkant van de aderen, kan er een hele gevaarlijke situatie ontstaan, waarbij het risico op bijvoorbeeld een hartaanval steeds hoger wordt.

Is het je opgevallen dat ik nog niks over cholesterol heb gezegd?

Tijdens het ontstekingsproces komt het cholesterol pas in actie, dus als de schade aan de slagader al geweest is.

Het cholesterol is noodzakelijk om nieuwe cellen aan te maken, en deze nieuwe cellen zijn nodig om de wond te herstellen.

Dus om de beschadigde cellen te vervangen, zal je lever opdracht krijgen om veel cholesterol aan te maken en deze los te laten in de bloedbaan. Pas op dat moment heb je een verhoogd cholesterol, wat dan ook nog eens van tijdelijke aard is.

Dus, volgens deze nieuwe inzichten, is een hartaanval niet het gevolg van een verhoogd cholesterol, maar is de stijging van het cholesterol het gevolg van een dreigende hartaanval.

Het hoge cholesterolgehalte moet helpen om de hartaanval te voorkomen.

Vanuit dat oogpunt, zeggen de onderzoekers, kan het dus gevaarlijk zijn om alleen maar te kijken naar het verhoogde cholesterolgehalte in het lichaam, en naar aanleiding daarvan direct cholesterolverlagende medicijnen voor te schrijven.

Volgens hen is cholesterol dus helemaal niet gevaarlijk. Maar, zeggen ze er wel duidelijk bij, dit geldt alleen voor een lichte verhoging van het cholesterol.

Als de cholesterol écht te hoog is, dan zal dit sowieso naar beneden gebracht moeten worden. Daarnaast moet gekeken worden naar de oorzaak van de cholesterolstijging.

Dus blijft het altijd zaak om je cholesterol goed in de gaten te houden. Cholesterol moet niet te hoog zijn, maar ook zeker niet te laag.

Hoe stuw je de ontstekingen omlaag?

Keep it simple and natural!

Kortom, als je hart- en vaatziekten wilt voorkomen, eet dan alleen producten die de natuur heeft gemaakt en probeer producten uit de fabriek zoveel mogelijk te voorkomen!

Eet gerust gezonde vetten zoals roomboter, ongebrande noten, avocado’s, olijven, vette vis en biologisch vlees (mate). Echter, oppassen voor de voedselindustrie en de grote hoeveelheden suikers, geraffineerde koolhydraten en de gevaarlijke transvetten.

Wees je ervan bewust dat de voedingsindustrie enorme kapitalen uitgeeft om ongezonde producten in de supermarkt te krijgen en op jouw eettafel.

Geniet van goede gezonde voeding en bouw aan een gezond lichaam.

Meer weten?

Binnenkort ga ik een online training geven met de exacte stappen om je cholesterolgehalte te verlagen en hart- en vaatziekten voorkomen. Daarnaast gaan we ook dieper in op de rol van ontstekingen in het lichaam. 

In de volgende email zal ik wat meer informatie sturen over de gratis online training.

Ik hoop dat je erbij bent!

Gezonde groet,

 

 

RJ2016

 


Bronnen:

http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Inflammation-and-Heart-Disease_UCM_432150_Article.jsp#.V81CapN963U

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4669071/