De basis van het Candida Dieet
Van: Robert Jan Hendriks
Het Candida Dieet kent veel beperkingen. Maar in feite zijn het geen beperkingen, maar het elimineren van alles waar het lichaam niet voor gebouwd is. Waar je lichaam per definitie slecht op gaat reageren. Niet alleen in verband met je Candida, maar ook met betrekking tot je algemene gezondheid.
Maar hoe werkt precies het candida dieet? En moet je deze dan langdurig volgen? Dat en meer heb ik hieronder voor je uitgewerkt.
Het candida dieet onder de loep
Het Candida dieet is voornamelijk gebaseerd op het vermijden van suikers en geraffineerde koolhydraten.
Klinkt eenvoudig, maar het vereist een drastische verandering in je voedingspatroon. Iedereen is immers gewend aan al die zoetigheden, industrieel voedsel en ander junkfood. Hoewel het allemaal lege calorieën zijn, blijven we er maar van dooreten.
Het kost veel discipline om je voedingspatroon te wijzigen, daar wil ik niet omheen draaien. Maar als je eenmaal begint, ga je merken dat de klachten verminderen en dat je lichaam energieker wordt. Dit werkt natuurlijk motiverend om door te gaan.
In feite is het Candida Dieet niets anders dan een heel gezond dieet, zoals we eigenlijk allemaal zouden moeten eten, ook al heb je helemaal geen last van candida. Het is een dieet wat je lichaam in staat stelt om zo optimaal, en zo efficiënt mogelijk te kunnen functioneren.
Verboden voedingsmiddelen:
- Geen suiker, in wat voor vorm dan ook.
- Geen alcohol. Alcohol is ook een vorm van suiker.
- Geen tarwe. Dit geldt ook voor alle afgeleide producten.
- Geen gist. Dit vind je met name in allerlei bakproducten.
- Geen cafeïne. Cafeïne stimuleert de lever om grote hoeveelheid suiker aan het bloed af te geven.
- Geen conserveringsmiddelen en additieven. Ook al staan ze op de ‘veilige’ lijst van de EU. Lees aandachtig de ingrediëntenlijsten!
- Geen geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen. Inbegrepen alle vormen van junkfood, koekjes, chips etc.
- Geen zuivelproducten. Behalve yoghurt en boter. De andere zuivelproducten bevatten lactose, een melksuiker wat weer voeding is voor de schimmel.
- Geen grote hoeveelheden koolhydraten. Ook koolhydraten vormen een voedingsbodem voor de schimmels.
Maar wat mag ik dan wel eten?
De belangrijkste onderdelen van het candida dieet zijn mager vlees, magere vis, hoogwaardige eiwitten en groenten. In beperkte mate kun je fruit eten (niet persen, maar gewoon de hele vrucht eten). Daarnaast ook zaden en noten, als je lichaam hier goed op reageert.
Verschillende fases
Zoals we al eerder gesteld hebben, is het candida dieet niet gemakkelijk om te volgen. Zeker niet in het begin. Maar naarmate de tijd vordert, en je voelt resultaten, dan ben blijf je gemotiveerd om door te gaan. Maar ik kan je wel beloven dat het na verloop van tijd gemakkelijker wordt. Niet alleen omdat je er aan gewend raakt, maar vooral ook omdat het dieet steeds minder streng toegepast hoeft te worden, afhankelijk van de resultaten.
- Candida Dieet fase 1: Op het moment dat je begint met het candida dieet, heb je begin je niet aan het dieet. Om de schimmelinfectie direct de kop in te drukken, is het belangrijk om in deze periode de regels heel streng toe te passen.
- Candida Dieet fase 2: Op het moment dat je een verbetering ziet, en voelt, kun je het dieet wat losser toepassen. Je kunt bijvoorbeeld wat meer fruit en noten eten. Ook kun je jezelf zo nu en dan eens trakteren op iets heel lekkers. Maar zodra de symptomen van fase 1 weer terugkomen, dan direct weer op het strenge dieet. Je bent dan waarschijnlijk te vroeg geweest en is de schimmelinfectie nog niet helemaal verdwenen.
- Candida Dieet fase 3: Als je voelt en ziet dat de symptomen helemaal voorbij zijn, kun je het dieet uitbreiden met méér complexe koolhydraten. Daarnaast kun je de richtlijnen over het algemeen wat minder strak hanteren. Natuurlijk wel altijd naar je lichaam luisteren, want als er weer symptomen verschijnen, dan ga je direct weer een fase terug.
Je kunt de verschillende fases door elkaar toepassen. Je kunt bijvoorbeeld een tegenslag hebben omdat je antibiotica hebt gekregen van je huisarts, of je zit in een periode met heel veel stress, of je komt net terug van vakantie waarin je toch wat meer zoetigheid gegeten hebt dan de bedoeling was. In al deze gevallen kun je je dieet weer aanpassen naar de correcte fase, om zo snel mogelijk je lichaam weer in balans te brengen.
7 effectieve tips om het candida dieet gemakkelijker vol te kunnen houden
Als je al het voorgaande leest, dan moet je toegeven dat het niet een gemakkelijk dieet is. Ik kan me voorstellen dat je twijfelt om hieraan te beginnen. Maar bedenk wel heel goed wat je er voor terug krijgt: Een leven zonder schimmelinfecties, een gezonder leven, een langer leven. Dat is allemaal toch niet slecht?
Om je te helpen, heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Praktische tips die ik verzameld heb naar aanleiding van de vele e-mails die ik wekelijks binnenkrijg. Praktische tips van vrouwen die, net als jij, worstelden met het candida dieet.
Candida tip 1: Hou grote opruiming in je keuken
Ga allereerst even heel kritisch de inhoud van je keukenkastjes sorteren. Verwijder alle suiker, suikerproducten, geraffineerde voedingsmiddelen en kant-en-klare maaltijden. Of je geeft het aan de buurvrouw, of aan de voedselbank. Maakt niet uit, als je er maar een nieuwe bestemming voor vindt. Weggooien is zonde!
Door dit soort producten niet meer in huis te hebben, kom je ook niet in de verleiding als je trek hebt, of als je stress hebt. Vervang alle ongezonde voeding door gezonde zaken zoals noten, fruit, zaden en yoghurt. Probleem is natuurlijk de rest van je gezin. Misschien houden zij juist wel van al die kunstmatige zoetigheid. Hier moet je je niet schuldig over voelen. Het gaat om jouw gezondheid. Bekijk het maar eens anders: Als jij zou stoppen met roken, zouden je gezinsleden je dan steunen, of zouden ze gewoon in huis roken, en hun sigaretten overal laten slingeren?
Juist, bespreek het met je gezin, maar ze moeten allemaal stuk voor stuk achter je staan, en je steunen in het candida-dieet.
Candida tip 2: Neurotransmitters
Je neurotransmitters verdienen extra aandacht! Als je neurotransmitters niet goed werken, dan is de kans heel groot dat je in de fout gaat. Je hebt ze dus nodig, en om ze zo actief mogelijk te maken kun je supplementen met aminozuur en glutamine nemen. Let er wel op dat je goede kwaliteit supplementen koopt. Hierin is goedkoop vaak duurkoop, want de goedkopere supplementen werken niet, of ze worden heel slecht opgenomen door je lichaam. Ga naar de drogist of apotheek, en koop goede kwaliteit.
Candida tip 3: Ga lekker sporten!
Sport minimaal 4 keer per week. Niet alleen zal dat je algemene gezondheid heel goed doen, maar het vermindert ook het verlangen naar zoetigheid en andere zaken die niet in het dieet passen. Daarnaast zal het je neurotransmitters stimuleren en zal het je humeur verbeteren.
Sporten kun je op allerlei manieren doen: Ben je liever alleen? ga dan bijvoorbeeld lekker joggen of snelwandelen in de natuur. Of misschien heb je een stok achter de deur nodig? Zoek dan een sportmaatje en ga samen lekker sporten.
Candida tip 4: Zoek persoonlijke steun
Natuurlijk heb je steun van je partner en de rest van het gezin. Maar zoek ook een vertrouwenspersoon buiten het gezin. Hier kun je altijd even op terugvallen op de momenten dat je het moeilijk hebt. Niet alleen met het volgen van het candida dieet, maar ook met eventuele problemen en discussies binnen het gezin naar aanleiding van het dieet.
Deze vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld een vriend, kan je helpen om op koers te blijven en je herinneren aan je doelen. Daarnaast kan deze vriend je helpen om bepaalde zaken in een ander perspectief te zien, een perspectief waardoor problemen en uitdagingen plotseling helemaal niet zo moeilijk meer zijn als ze in het begin leken.
Candida tip 5: Bijzondere situaties
Pak pen en papier, en maak een lijstje met bijzondere situaties die jou in de verleiding zouden kunnen brengen om af te wijken van je dieet. Bijvoorbeeld op een personeelsfeestje, een familie-uitje of een verjaardag: Wat ga je eten? Wat ga je zeggen over je dieet? Zorg er in ieder geval voor dat je thuis vooraf al voldoende eet, volgens het dieet. Op deze manier kun je zeer minimaal mee eten op het feestje. maar natuurlijk wel weer binnen het dieet. Laat je in ieder geval nooit verleiden tot het eten van voeding wat je dieet zal doorbreken. Zorg er voor dat je voorbereid bent, zodat je niet met de mond vol tanden staat.
Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een paar gezonde snacks in de tas hebt, voor het geval je toch trek krijgt. Op deze manier hoef je nooit noodgedwongen iets te kopen of iets te eten waar je later vreselijk spijt van krijgt.
Candida tip 6: Verleidingen duren maar een paar minuten
Blijf jezelf herinneren aan het feit dat een verleiding maar een paar minuutjes duurt. Natuurlijk is het moeilijk, en is het op dat moment het einde van de wereld voor jou, maar blijf je beseffen dat het een tijdelijk gevoel is. Je weet dat het maar een paar minuten duurt, dus sluit je ogen en laat het gewoon voorbij gaan zonder actie te ondernemen. Zodra je went aan deze manier, dan zal het verlangen en de verleiding steeds minder vat op je krijgen, en kun je er steeds gemakkelijker mee omgaan.
Candida tip 7: Vermijd emotioneel eten
Eén van de grootste oorzaken van emotioneel eten is een conflict of opgekropte gevoelens. Zorg dus dat je conflicten direct uitspreekt zodat dit je niet meer dwars zit. Daarnaast is het opkroppen van gevoelens heel slecht voor je gezondheid, en zal ook resulteren in emotioneel eten, en dan met name zoete dingen, mierzoete dingen! Je hebt dan medelijden met jezelf. Een alcoholist grijpt dan naar de whiskyfles, en jij gaat dan eten. Misschien een vreemde vergelijking, maar het mechanisme werkt exact identiek.
Tot slot: Stap voor stap!
Verandering is altijd moeilijk, zeker als het gaat om een nagenoeg volledige omslag in je levenswijze en de manier van eten. Het is een proces waar je heel bewust mee bezig moet zijn, en waar je steeds je motivatie voor moet behouden.
Het is een proces wat niet van de één op de andere dag klaar is. Het is gewoon te veel om het allemaal in één keer te implementeren. Niet alleen vanuit praktisch oogpunt, maar vooral ook vanuit mentaal oogpunt. Je hoofd moet er klaar voor zijn, en dat kun je niet forceren, want dat is gedoemd om te mislukken.
Pas je voedingswijze en levenswijze stap voor stap aan. Begin in ieder geval met het elimineren van geraffineerde suikers. Dat is het allerbelangrijkste. Pas daarna betrek je de rest er bij.
Stap voor stap naar een candida-vrij leven, met als bonus een perfecte gezondheid!
Wil je direct actie ondernemen om een schimmelinfectie blijvend te stoppen? Klik dan hier voor de Candida de Baas Methode.
Bronnen:
- 1. http://www.holistichelp.net/candida-diet.html
- 2. http://heavy.com/health/2014/04/candida-diet-facts-foods-review/
- 3. http://www.womens-health-advice.com/yeast-infections/candida-diet-plan.html