OG-logo-nieuw

De meest gevaarlijke manieren om af te vallen

Van: Robert Jan Hendriks
sidebarRJ

Bij een extreem dieet, of dit nou een eenzijdig dieet is, of een extreem laag calorisch dieet, mis je heel veel belangrijke voedingsstoffen waardoor je lichaam onvermijdelijk gaat haperen.

Je zult jezelf af moeten vragen of het verlies van de kilo’s opweegt tegen een haperend lichaam.

Daarbij komt het feit dat na het stoppen met zo’n dieet diezelfde kilo’s er weer heel snel bijkomen.

Kilo’s die steeds moeilijker te bestrijden zijn. Dit was even een algemene waarschuwing. In dit artikel vind je meer extreme dieetplannen die we verder in detail gaan bespreken.

1) Stackers of fatburners

Het klinkt allemaal zo mooi:

Een extract van plantaardige grondstoffen die als een vetverbrander jouw overtollige kilo’s aanpakt. Alléén maar door een pilletje te eten.

Het is een natuurlijk product, dus dan zal het wel goed zijn. Dat is niet helemaal waar, want er kleven ook gevaren aan het gebruik van stackers en fatburners.

Omdat deze stackers niet onder de wet van geneesmiddelen vallen, kunnen deze gewoon zonder recept gekocht worden. Ook dat zou uitgelegd kunnen worden als een teken dat het volledig zonder gevaren ingenomen kan worden.

Er kleven wel degelijk nadelen aan. Bij foutief gebruik kunnen er hele ernstige bijwerkingen optreden. Het effect van de stackers ligt in het feit dat het tempo van je stofwisseling een hele grote boost krijgt. Als dit té extreem wordt, gaat je lichaam hier op een negatieve manier op reageren.

Je krijgt dan last van geheugenverlies, flauwvallen, nerveus gedrag, hogere bloeddruk, verhoging van de hartslag en dus een erg opgejaagd gevoel.

Ook raakt je lichaam gewend aan deze producten, zodat het effect op langere termijn veel minder of zelfs averechts kan zijn. Op het moment dat je stopt, krijg je last van echte afkickverschijnselen zoals depressieve gevoelens, misselijkheid, hoofdpijn en een lagere alertheid.

Zo’n verslavend product met een duidelijk jojo-effect is dus beslist géén goede keuze!

2) Atkins-dieet

Het Atkins-dieet is een hele lange tijd erg populair geweest (mijn eerste dieet). Naar mijn bescheiden mening ben ik blij dat die grote hype nu over is.

Waarom?

Omdat alle aanbevelingen in het Atkins-dieet op geen enkele manier beantwoorden aan het principe van gevarieerd en gezond eten.

In het dieet komen bijvoorbeeld veel vetten voor, met name verzadigde vetten.

We weten allemaal dat verzadigde vetten de kans op hart- en vaatziekten fors verhogen. Zeker in combinatie met overgewicht.

Toch zijn veel mensen enthousiast over het dieet, omdat er grote resultaten worden bereikt. Deze resultaten zijn eigenlijk alléén maar merkbaar in het begin.

Maar het is belangrijk om te weten dat die eerste resultaten alleen maar voor het verlies van vocht zorgt. Vet wordt er niet verbrandt, wat uiteindelijk toch het doel zou moeten zijn.

3) HCG-dieet (met zwangerschapshormoon)

Afvallen met het hormoon HCG is een korte tijd populair geweest, maar gelukkig zijn veel mensen bewust geworden van de gevaren van dit ‘dieet’.

Eigenlijk is dit maar voor een deel dieet. Je mag niet meer dan 500 Calorieën per dag eten. Dat is direct al een hele grote rode vlag, want dat is écht té weinig. Daar kun je niet normaal op functioneren.

Daarnaast moet er maar liefst 23 x per dag een hele kleine hoeveelheid van het hormoon HCG onder de huid ingespoten worden. Deze heeft direct invloed op het deel van de hersenen wat de vetverbranding en de eetlust regelt.

Een dieet wat een extreem jojo-effect op kan leveren: In korte tijd veel kilo’s kwijtraken, maar ook in korte tijd veel kilo’s erbij krijgen.

4) Eiwitrijke dieten

Dieten die heel rijk zijn aan eiwitten hoeven niet gevaarlijk te zijn. In principe worden de eiwitten door je lichaam gebruikt voor de aanmaak van ammonia wat op zijn beurt weer omgezet wordt in ureum.

Deze stof verlaat je lichaam uiteindelijk weer op de natuurlijke manier. Maar als je tijdens dit dieet niet in staat bent om 2 liter water per dag te drinken, dan wordt de afvalstof ureum niet volledig en efficiënt afgevoerd.

Hierdoor gat de stof zich in je lichaam opstapelen, waardoor je last kunt krijgen van bruin/gele huid, misselijk gevoel, jeuk en een hele vieze adem.

Overigens krijg je ook problemen als je te weinig eiwitten eet. Denk hierbij maar eens aan diarree, bloedarmoede, gevoeliger voor infecties, droger haar en huid, vervetting van de lever, ophoping van vocht en verlies van spiermassa.

5) LighterLife dieet

Deze Engelse hype is ook weer zo’n omstreden dieet. De normale voeding wordt vervangen door allemaal vreemde repen, soepjes en shakes.

Dat is op zich niet zo heel erg, behalve dan dat het vrij eenzijdig is. Ik heb meer problemen met het feit dat ook hier het maximum aantal calorieën op 500 gehouden moet worden. Een voor mij onbegrijpelijk dieet wat heel erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Inmiddels zijn er connecties gelegd tussen dit specifieke dieet en storingen van het hartritme, hartaanvallen, verlies van geheugen, afwijkingen aan de ogen. Er zijn zelfs connectie gevonden tussen dit dieet en bepaalde sterfgevallen.

6) Grapefruit dieet

Ook dit is weer een crashdieet. Deze keer een beetje ruimer met 800 calorieën per dag, maar dat is nog steeds véél te weinig.

Daarnaast moet er iedere dag een flinke grapefruit gegeten worden. De werking van de enzymen uit de grapefruit zou zorgen voor verbranding van vetten, en dus voor afvallen. Buiten het feit of dit werkt of niet, hier zijn ook risico’s aan verbonden.

Deze zelfde enzymen blokkeren de afbraak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Met name vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken lopen hierbij risico.

De kans is reel aanwezig dat deze vrouwen last krijgen van bloedklonters in de bloedbaan door een te hoge concentratie aan oestrogeen in het bloed. En waar dat mogelijk toe kan leiden, hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen.

7) Vage Chinese middeltjes

Kruiden en mengseltjes uit één van de Oosterse landen worden steeds populairder. En dat is natuurlijk niet voor niets, want de oude Oosterse wijsheden hebben inmiddels hun nut wel bewezen.

Veel technieken en kruiden werken beslist heel goed. Maar van die reputatie wordt ook misbruik gemaakt.

Met name via Internet kun je allerlei vage middeltjes kopen die, naar hun zeggen, rechtstreeks uit China komen. Dat is dan ook vaak de reden dat er geen begrijpelijke gebruiksaanwijzing bij zit, en het etiket in Chinees is ook niet te ontcijferen.

Hiermee claimen ze een bepaalde betrouwbaarheid, want het is toch altijd beter als je een product rechtstreeks bij de bron koopt?

Trap hier niet in, want vaak is dit ouderwetse oplichterij. Zolang een product niet voorzien is van een Nederlands of Engels etiket en gebruiksaanwijzing, weet je niet wat er in zit, en al helemaal niet wat de effecten zullen en kunnen zijn.

8) Géén koolhydraten

Over het algemeen worden de koolhydraten vaak aangewezen als de schuldige voor overgewicht.

Het is inderdaad waar dat een teveel aan koolhydraten overgewicht in de hand werkt. Maar koolhydraten zijn ook je belangrijkste leveranciers van energie.

Te weinig koolhydraten zal er voor zorgen dat het vet in je lichaam gebruikt zal worden voor de energievoorziening van je spieren en organen.

Dit gaat eventjes goed, maar als de reserves niet volledig toereikend meer zijn, kun je last krijgen van uitdroging, een lagere bloeddruk, misselijkheid, vermoeid gevoel, slechte adem en een trager verlopende stofwisseling.

Tot slot…

Dieten die extreme eisen hebben, zijn meestal niet de beste keus. Veel te weinig koolhydraten eten, veel te weinig calorieën, veel te eenzijdig of op een andere manier extreem, doet onrecht aan je lichaam.

Niet alleen kan het gevaarlijk zijn voor je gezondheid, maar ook zijn de effecten vaak nihil of in ieder geval niet blijvend.

De beste manier om op een gezonde manier overgewicht weg te werken is nog steeds een combinatie van een gezond en gevarieerd voedingspatroon, samen met regelmatig bewegen en sporten.

Leg liever de nadruk op gezond afvallen, dan snel afvallen. Voor de lange termijn is dit veel beter voor je lichaam!

Hoe je definitief de knop om kunt zetten ga ik exact en stap voor stap met je delen in een webinar / online workshop. Binnenkort zal ik je wat meer info hierover sturen!

Succes!

Gezonde groet,

RJ2016

 


Bronnen

hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/low-carbohydrate-diets/

http://www.livescience.com/1397-atkins-paradox-diet-studies-reveal.html

nutritionstudies.org/low-carb-hot-air/

http://www.nealhendrickson.com/mcdougall/2004nl/040500puatkinsresearch.htm

http://www.ars.usda.gov/Research/docs.htm?docid=9234