OG-logo-nieuw

De 7 beste dieet strategieën om jezelf op koers te houden

Van: Robert Jan Hendriks
sidebarRJ

Je hebt jezelf voorgenomen om je levensstijl drastisch te veranderen, met als uiteindelijke doel om gewicht te verliezen, en daarnaast natuurlijk ook nog eens een gezond lichaam te krijgen.

Je begint met goede moed, maar na een week begin je te twijfelen aan jezelf, met name door alle verleiding waar je iedere dag weer mee wordt geconfronteerd.

Om je nieuwe levensstijl te ondersteunen, wil ik je 7 strategieën geven, waarmee je je nieuwe voornemen vol kunt houden. Waarmee je jezelf op koers kunt houden naar jouw ultieme doel: Een gezond lichaam met een gezond gewicht!

Strategie 1: Water drinken!

Of je nu een dieet volgt, of niet: Water drinken is altijd een goed idee. Nog sterker: Het is van levensbelang! Wist jij dat je heel lang zonder voeding kunt, maar zonder water kun je maar een paar dagen.

Water is niet alleen om je lichaam te hydrateren, zodat je optimaal kunt functioneren, maar is ook een prima trucje om je maag even te vullen, op de momenten dat je de onbedwingbare neiging krijgt om te gaan snacken.

Dus voordat je die zak chips opentrekt, drink dan eerst even een flink glas water. In veel gevallen wordt dorst verwart met ‘honger’, of ‘trek’. En in de meeste gevallen is er sprake van dorst. Geniet dus eerst van een glas fris water, voordat je verder gaat met je zak chips. Grote kans dat je die zak in de kast teruglegt.

Heb je problemen met water drinken? Vind je water gewoon niet lekker? Probeer het dan te drinken met een klein scheutje limonadesiroop. Onnodig te zeggen dat deze siroop zo weinig mogelijk gezoet moet zijn. Maar ook al is deze gezoet, dan is het nog niet zo heel erg: De hoeveelheid suiker is zo klein, dat we dit kunnen verwaarlozen.

Een andere optie om méér water te drinken is een flinke kop kruidenthee, en dan bij voorkeur groene thee die je koopt bij een specialist.

Strategie 2: Van onbewust eten naar bewust

In de Nederlandse cultuur komt onbewust eten het meeste voor na het avondeten. Je hebt net gegeten, en je ploft op de bank neer. Uitgeput van de werkdag die eindelijk achter je ligt, wordt er natuurlijk een lekker kopje koffie gezet. Bij de koffie hoort een lekkere koek.

Na het tweede bakkie, schakel je al snel over op een borreltje. En borrelen zonder een lekkere snack, is natuurlijk niet compleet. Dus al snel komt die zak chips, borrelnootjes, en plakjes worst op tafel.

Het is een gewoonte, maar wel een hele ongezonde gewoonte. Niet alleen pak je op het allerlaatste moment van de dag heel veel extra calorieën, maar je maag is op deze manier té veel gevuld om lekker rustig te kunnen slapen.

Overigens doen wij Nederlanders het nog niet eens zo slecht, want de Fransen eten pas om een uur of half negen, en de Spanjaarden zelfs nog later!

Wil je toch even snacken op de bank? Kies dan voor een lichte snack, bijvoorbeeld wat rauwe groenten. En die koffie en alcohol? Kies liever voor een kopje thee. Veel gezonder en je slaapt ook veel lekkerder.

Strategie 3: Nog steeds genieten van je favoriete voedsel

Je kunt natuurlijk extreem strikt zijn door alle minder gezonde voedingswaar af te zweren, maar dan is de kans heel erg groot dat je na verloop van tijd af gaat haken.

Als tussenoplossing kun je zo nu en dan best eens genieten van die heerlijk koek, dat lekkere ijsje of dat stukje chocolade. Maar neem dan gewoon 1 koek, en eet niet het hele pak leeg. Het geheim zit in matiging: Je kunt heel veel eten, maar gewoon met mate.

En dan nog een belangrijk ding: Misbruik deze tip niet om emotie-eten voor jezelf goed te praten. Hou het écht bij één koek, en zet de rest van het pak snel weer in de kast.


Strategie 4: Eet meerdere kleine maaltijden

Het principe is in basis eenvoudig: Als je minder calorieën eet dan je verbrand, zul je uiteindelijk afvallen. Natuurlijk ligt het allemaal wat complexer, maar dit is toch wel de basis van alles.

Maar als je de hele dag honger en trek hebt, dan is het heel erg lastig om je totale inname van calorieën over de gehele dag te beperken. Een behoorlijke uitdaging!

Daarom is het beter om 5 keer per dag een kleine, lichte maaltijd te eten, in plaats van 2 grote maaltijden. Op deze manier ben je beter in staat om je eetlust te beheersen. In de avond zal je diner dan je laatste maaltijd zijn.

Strategie 5: De juiste ingrediënten op voorraad

Natuurlijk heb je niet altijd zin om uitgebreid te koken, en dan is het handig als je wat snelle dingen in huis hebt. De gemakkelijkste manier is een diepgevroren pizza of een kant en klare maaltijd voor in de magnetron. Maar dat zijn nou juist de dingen die je altijd zou moeten vermijden!

Zorg dat je altijd een basis van gezonde grondstoffen in huis hebt, zodat je binnen 10 minuten een snelle, maar gezonde, maaltijd op tafel kunt toveren. Denk bijvoorbeeld eens aan diepgevroren groenten, volkoren pasta, bruine rijst, magere kaas, tomaten in blik, boontjes in blik, ingevroren kipfilet, volkoren tortilla’s of volkoren pitabroodjes.

Allemaal dingen die stuk voor stuk veel beter zijn dan die bestelde pizza.

Strategie 6: Voldoende nachtrust

Afvallen heeft alles te maken met je hormonen. Als je hormonen niet in balans zijn, kun je nog zo gezond leven, maar je gaat geen grammetje afvallen. Alles moet gewoon in balans zijn voor een optimaal resultaat.

Zo is het ook gesteld met je nachtrust. Als je te weinig slaapt zullen in ieder geval twee hormonen flink reageren:

  • Het hormoon Ghreline zal in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Dit hormoon zal je eetlust sterk stimuleren.
  • Daarnaast zal er een gebrek ontstaan van het hormoon Leptine. Dit hormoon moet je vertellen dat je vol bent, dat je genoeg gegeten bent.

Als je het logisch bekijkt, dan zal een slechte nachtrust rampzalige gevolgen hebben voor je gewicht, en dus voor je algemene gezondheid.

Strategie 7: Doe het rustig aan met afvallen

Als je bezig bent om af te vallen, maar het gaat niet zo snel als je graag zou willen: Wanhoop niet! Duurzaam gewicht verliezen kost tijd, net zoals het zwaarder worden ook heel veel tijd heeft gekost. Gedurende al die jaren heb je er ieder jaar 5 kilo bijgekregen.

Als je té snel af wilt vallen, dan schakelt je lichaam over op de spaarstand, waardoor je metabolisme lager wordt. Daarnaast raken al je hormonen in paniek en heb jij alleen maar honger.

Té snel afvallen zal alleen maar zorgen dat je te maken krijgt met het bekende jojo effect: Je krijgt de verloren kilo’s er net zo snel weer bij, en vaak nog meer.

En vergeet niet dat je de voordelen voor je gezondheid al duidelijk begint te merken op het moment dat je 5 – 10% van je lichaamsgewicht verloren bent.

Langzaam afvallen staat gelijk aan duurzaam afvallen. Probeer je gewichtsverlies stabiel te houden op 1 tot 2 pond per week. Hoe langzamer hoe beter!

Tot slot: Stap voor stap!

Met deze 7 strategieen in je achterhoofd voel je je waarschijnlijk nog sterker om de ingeslagen weg voort te zetten. Goedzo!

Bedenk in ieder geval goed dat het, zeker de eerste maanden, veel inspanning kost. Maar na verloop van tijd begint alles een gewoonte te worden. En dat is het moment dat je je levensstijl definitief hebt verandert:.

Je denkt niet meer aan wat je voorheen deed, maar je geniet nu van alle voordelen:

Een gezond lichaam met een gezond gewicht!

Gezonde groet,

RJ2016

 


Bronnen:

  • 1. www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/7-healthy-eating-secrets-pro
  • 2. www.everydayhealth.com/weight/10-ways-to-keep-diet-on-track.aspxhttp://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/high-fructose-corn-syrup_b_4256220.html