OG-logo-nieuw

Calorieën Tellen: 5 Redenen Om Direct Te Stoppen

Van: Robert Jan Hendriks

Onderwerp: Ontdek waarom calorieën tellen absoluut niet nodig is!
sidebarRJ

Vroeger geloofde ik er heilig in: Calorieën tellen. Mijn enige houvast om te voorkomen dat ik teveel ging eten. Teveel in verhouding tot mijn lichaamsbouw en verbruik.

In de loop van de tijd heb ik me steeds vaker afgevraagd of het allemaal zo simpel kan zijn.

En als het zo eenvoudig is, waarom bestaat er dan nog steeds overgewicht en zelfs obesitas?

Allemaal vragen die me steeds meer deden twijfelen aan het nu van het tellen. Inmiddels ben ik er achter gekomen dat het tellen helemaal geen nut heeft.

Het is een eenzijdige benadering van de problemen wat op zich beslist géén oplossing vormt. Het verhaal is veel complexer dan dat, of eigenlijk veel eenvoudiger. Het is maar net van welke kant je het bekijkt.

Als je je alléén maar op calorieën concentreert, dan krijg je een heel vertekend beeld.

Stel je wilt niet meer dan 1500 kcal per dag eten, dan zou je dus in theorie 2 flinke porties patat met mayonaise kunnen eten. De calorieën zijn dan binnen, dus heb je genoeg gegeten voor vandaag.

Zo eenvoudig ligt het natuurlijk niet. Afvallen gaat niet alleen maar om de hoeveelheid voedsel, maar juist ook om de juiste voeding.

Calorieën tellen gaat dus altijd samen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Toen ik zelf nog geloofde in het tellen van calorieën, leek het allemaal zo gemakkelijk:

Als je meer eet dan je verbruikt, wordt je dikker. Als je minder eet dan je verbruikt, ga je afvallen. Eenvoudig toch? Het ligt allemaal een beetje complexer, en ik zal je laten zien waarom.

Even een vergelijking met een andere aandoening: Je zou in dit verband dus ook tegen iemand, die last heeft van allergieën, om minder te ademen. Een deel van de allergie zal dan misschien opgelost zijn, maar door minder te ademen krijg je weer andere problemen.

Een betere oplossing in dit geval zou zijn om gezondere lucht, dus schonere lucht, in te ademen.

Ditzelfde geldt dus ook voor de calorieën: Om af te vallen is het onzinnig om direct minder te gaan eten.

Het is veel zinvoller om gezonder te eten, zodat al je lichaamsfuncties voldoende energie en voedingsstoffen krijgen om optimaal te kunnen functioneren.

Het directe gevolg is een gezonder lichaam wat beter in staat is om zelf aan te geven of je meer of minder zou moeten eten. Het draait dus niet om de kwantiteit van eten, maar de kwaliteit van je eten.

Het is dus de vraag of je maagvulling eet, of dat je voedingsstoffen eet. Quick food of iets wat voedzaam is.

Hieronder vind je mijn motivatie waarom ik gestopt ben met tellen:

1) Minder eten is meestal niet dé oplossing

Zoals ik al eerder gezegd heb, is minder eten vaak niet de oplossing. Minder eten en meer bewegen: Was het allemaal maar zo eenvoudig!

In heel veel gevallen is er een achterliggende oorzaak van het overgewicht, of in ieder geval een medeoorzaak die een grote invloed heeft op de vorming van overgewicht.

Wat dacht je van bijvoorbeeld stress?

Continue aan stress blootgesteld worden, zal er voor zorgen dat veel lichaamsfuncties in een soort stand-by stand komen te staan. De spijsvertering en de insulineproductie zijn daar een paar van.

Direct gevolg daarvan is het vormen van overgewicht, ook al ben je een matige eter.

Een andere mogelijke oorzaak van overgewicht kan ook voor een groot deel liggen in het overmatig eten van industrieel gemaakt eten. Dit voedsel heeft een verslavende werking:

Heb je wel eens nagedacht waarom die ene zak chips leeg moet, als deze geopend is? De stoffen die in de chips zitten hebben een verslavende werking, waardoor je door blijft eten, of je nou honger hebt of niet.

Erg slim van de fabrikanten om de zakken beetje bij beetje groter te maken, de zak gaat toch leeg! Deze chips is een klein voorbeeld, want er zijn ontelbare producten die hetzelfde effect hebben. Onnodig te zeggen dat dit gaat leiden tot overgewicht.

Een ander mooi voorbeeld van de vorming van overgewicht, zonder dat je een grote eter bent, is het feit dat vrouwen tijdens de overgang te maken krijgen met een (tijdelijke) hormonale onbalans.

Deze onbalans kan er voor zorgen dat je toch last krijgt van overgewicht, terwijl je heel matig eet. Een frustrerende situatie!

Er zijn dus heel veel factoren die meespelen bij de vorming van overgewicht. Alleen maar calorieën tellen heeft dus weinig zin. Het is veel beter om te werken aan al die andere factoren zoals stress, vermijden van industrieel gefabriceerd voedsel.

2) Je wordt niet dik van verse producten

Als je een fervent teller van calorieën bent, dan schuilt hierin een groot gevaar dat je alleen nog maar verpakt voedsel gaat eten, in plaats van verse producten.

Waarom?

Van nature zijn wij mensen een beetje lui, en op verpakt voedsel staan de calorieën vermeld. Verse producten hebben dit niet. Je weet vaak niet hoeveel calorieën bijvoorbeeld een sinaasappel bevat, dus neem je het maar niet.

Maar verpakt voedsel geeft dit wel aan, dus is het tellen dan veel gemakkelijker.

Direct gevolg: Minder vers en meer verpakt, industrieel gemaakt, voedsel waardoor je automatisch dikker wordt. Van verse producten wordt je niet dit en je lichaam heeft dit soort producten gewoon nodig voor de juiste voedingsstoffen.

Het calorieën tellen heeft in dit geval dus een averechts effect.

3) Kwantiteit of kwaliteit?

Als je constant bezig bent met het tellen van de calorieën, wordt uiteindelijk kwantiteit veel belangrijker voor je, terwijl het eigenlijk om de kwaliteit zou moeten gaan. Natuurlijk is het tellen veel gemakkelijker. Het is een houvast.

Maar hierdoor ga je je helemaal focussen. Eten wordt dan een cijfer, terwijl het om kwaliteit en smaak zou moeten gaan.

Zoals ik al eerder gezegd heb, twee porties patat met mayo geeft voldoende kcal voor de hele dag, maar kun je daar op leven? Zou je daar op willen leven? Nee, natuurlijk niet!

4) Minder calorieën is niet altijd gezonder!

Door het calorieën tellen krijg heel snel de neiging om alleen maar producten te eten die de aanduiding ‘light’ hebben.

Logische keuze, want deze producten bevatten minder calorieën dan de normale versie. Maar heel veel light-versies bevatten weer meer andere ingrediënten, bijvoorbeeld kunstmatige zoetstoffen.

Je lichaam gaat hier op reageren en heeft eigenlijk geen idee wat ze hiermee moet doen. het gevolg is dat het ontzettend veel energie kost om deze zoetstoffen te verwerken en weer af te voeren.

Het is inmiddels gebleken uit verschillende onderzoeken(1) dat je van lightproducten vaak juist dikker wordt, in plaats van gewicht te verminderen.

Vaak worden vetten vervangen door suikers, wat dus uiteindelijk een averechts effect heeft. Een voorbeeld is de bekende Cola Zero. Misschien geen calorieën, maar wel allemaal andere ongezonde stoffen waar je voornamelijk ontzettend dorst van krijgt.

Hierdoor ga je dus meer drinken zodat je toch nog dikker gaat worden. Dit is een hele grote valkuil waar de meeste mensen met open ogen intrappen, tenminste als ze alléén maar gefocust zijn op een lage calorie-inname.

De uitzondering op de regel is het calorie beperkend voedingspatroon waarbij je minder calorieën binnenkrijgt, maar wel je inname voedingsstoffen in balans hebt.

5) Koken moet een plezier zijn, en niet een rekensommetje!

Ken jij dat gevoel dat je staat te koken, en dat je alleen maar bezig bent met afwegen tussen lekker en de bijbehorende hoeveelheid calorieën?

Een constante frustratie en ergernis waardoor het hele plezier in koken, en daarmee ook het eten, snel weg is. In de keuken moet je bezig zijn om iets lekkers te maken, en dan het liefst van verse producten.

Ophouden met rekenen, en gewoon lekker koken is dus het advies!

Het is gewoon een feit dat het genieten van eten ook goed is voor je lichaam. Je lichaam gaat hierdoor endorfine aanmaken waardoor je jezelf beter gaat voelen.

En alleen al dat feit, gaat er voor zorgen dat je lekkerder in je vel zit, ontspannen bent, en dus je lichaamsfuncties beter kunt laten werken.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar je kunt beter een stukje (niet meer!) chocolade eten waar je dan ook écht van geniet, dan een smakeloze maaltijd wat je met lange tanden op zit te eten.

Tot slot…

Heb je je wel eens afgevraagd waarom in het dierenrijk geen obesitas bestaat?

Tuurlijk heb je wel eens dikke dieren gezien, maar dit overgewicht ontstaat alleen maar als de dieren bijgevoerd worden met (bewerkt) eten.

Maar dieren die in de natuur leven, dus alleen maar puur voedsel eten, zijn nooit te dik. Ze luisteren naar hun lichaam als het etenstijd is.

Ik ben er van overtuigd dat deze formule ook werkt voor ons mensen. Als je alléén maar onbewerkt voedsel eet, dan zal je lichaam daaraan wennen en uiteindelijk zelf aangeven wanneer het genoeg is.

Goed luisteren naar je lichaam en naar je maag is dan het enige wat je moet doen. De rekenmachine kun je dan in ieder geval vergeten!

Gezonde groet,

RJ2016