OG-logo-nieuw

15 dingen die je echt moet weten over voeding

Van: Robert Jan Hendriks

Onderwerp: Ontdek wat je echt moet weten over voeding, afvallen en gezondheid!
sidebarRJ

Op het gebied van voeding en gezondheid doen er echt ontzettend veel mythes de ronde. Hierdoor lijkt het soms alsof alle adviezen zich tegenspreken en de kans is dan ook groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

En hoewel het allemaal behoorlijk verwarrend kan zijn, is gezondheid en voeding eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te begrijpen.

Sterker nog, om de juiste keuzes te kunnen maken wat betreft gezonde voeding, dien je gewoon wat basiskennis op te doen.

In de volgende blog neem ik maar liefst 15 zaken met je door die je waarschijnlijk nog niet wist over voeding – maar die het zeker waard zijn om te weten!

Laten we beginnen….

1. Bewerkte voeding is de oorzaak van alle ziekten

Dit klinkt wellicht extreem, maar het is wel waar. In traditionele culturen (neem bijvoorbeeld de Japanners) waar mensen alleen natuurlijke en onbewerkte voeding consumeren, is er bijna niemand die lijdt onder overgewicht, diabetes, kanker, enz.

We horen vaak tegenstrijdige berichten over wat we nu precies moeten eten, maar verschillende culturen hebben op verschillende voeding geleefd (of dit nu rijst of vis is) en waren toch altijd gezond.

Pas met de intrede van bewerkte voeding werden we met zijn allen ongezonder. De moraal van het verhaal is dus zolang je onbewerkte voeding eet van moeder natuur, zit je altijd goed.

2. De media vertelt bij lange na niet altijd de waarheid

Voordat je iets wat de media je vertelt als waarheid beschouwd, ook al claimen ze dat het gebaseerd is op grote studies, is het beter je eigen onderzoek te doen.

Nieuwsomroepen staan er vooral om bekend alles uit de context te halen.

De meeste mensen geloven nog altijd dat nieuwsstations niets kunnen vertellen dat niet op waarheid is gebaseerd.

Dit is echter helemaal niet het geval. Je ziet namelijk elke dag in het nieuws dat zaken geheel uit de context gehaald worden en dat er dan een hele nieuwe draai aan het verhaal gegeven wordt.

Eveneens is dit ook het geval met nieuws met betrekking tot nieuwe studies over voeding en gezondheid. Neem alles dus met een korreltje zout en doe je eigen onderzoek!

3. Geraffineerde olie is ontzettend slecht voor je

Olie zoals maïsolie of zonnebloemolie is erg ongezond. Deze vetten bevatten bijvoorbeeld een ongezonde balans van omega-6 vetten, zitten vol met transvetten en worden snel ranzig, omdat ze aan een dergelijke hoge temperatuur werden blootgesteld.

Olijfolie (mits met mate) is dan een veel betere keuze, maar zorg er wel voor dat dit ook echte extra virgine olijfolie is, wat ons op het volgende punt brengt…

4. Veel dure merken van extra virgine olijfolie zitten vol met goedkope oliën

Het is een algemeen erkend feit dat veel bedrijven alles doen om hun winst te maximaliseren, zelfs als ze hiermee hun integriteit op het spel zetten.

Dat is ook zo bij veel producenten van extra virgine olijfolie, want enkele jaren geleden kwam het aan het licht dat enkele fabrikanten van dure olijfolie hun product vermengden met goedkope soja- of zonnebloemolie, om zo meer winst te kunnen maken.

Voor de consument is dit erg slecht nieuws, want denk je net iets gezonds in huis te halen, consumeer je juist iets dat erg schadelijk is voor je gezondheid!

Ook hier dien je dus dubbel op je hoede te zijn.

5. Vet maakt niet dik

Bepaalde vetten zijn essentieel voor je gezondheid. Onverzadigde vetten, zoals je ze vindt in noten en avocado bijvoorbeeld, zijn niet alleen lekker, maar ook erg goed voor je.

Sterker nog, talloze studies hebben aangetoond dat noten en zaden je leven verlengen en je kunnen helpen met afvallen doordat ze zo verzadigend werken.

Uiteindelijk gaat het nog steeds om calorieën. Eet je meer dan je verbruikt, dan pas zul je extra vet opslaan, ongeacht waar die calorieën vandaan komen!

6. Koolhydraten maken je ook niet dik!

Ondanks dat de voorstanders van koolhydraatarme diëten je graag willen laten geloven dat koolhydraten de bron van al het kwaad zijn, is ook dit niet waar. Net zoals vet hebben we ook koolhydraten nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Bovendien zijn onbewerkte koolhydraten van voorkeur voor het lichaam, omdat ze je lijf efficiënt van energie voorzien.

Let wel op bewerkte koolhydraten! Deze laten je bloedsuikerspiegel sneller stijgen, waardoor je lichaam sneller vet opslaat.

Bovendien bevatten ze geen andere voedingsstoffen die je lijf nodig heeft en bieden dus alleen lege calorieën.

7. Eiwit in de strijd tegen de pondjes

Verschillende studies hebben aangetoond dat niet vet, niet koolhydraten, maar juist eiwit het effectiefst is in de strijd tegen de pondjes.

Hoewel we niet te veel eiwit nodig hebben, en een overschot juist schadelijk kan zijn voor je nieren, is een portie eiwit tijdens elke maaltijd ideaal om je hongergevoelens onder controle te houden.

Eiwit werkt niet alleen sterk verzadigend, maar verbrandt tevens meer tijdens de vertering dan zowel koolhydraten en vetten. Goede bronnen van eiwit zijn onder andere peulvruchten (met mate), noten (met mate) vis en broccoli.

8. Suiker werkt verslavend en is gevaarlijk op lange termijn

Het klopt dat suiker uit koolhydraten bestaat en dus minder calorieën bevat dan vetten. Suiker bevordert echter ook de dopamineproductie in je brein, waardoor je steeds opnieuw suiker wilt eten.

Het werkt eigenlijk op dezelfde manier als roken of drugs. Door de herhaaldelijke dopamine-stimulatie kweek je dus eigenlijk een afhankelijkheid en blijf je hunkeren naar suiker. Daarom is het ook zo moeilijk om alleen een snoepje of stukje cake te eten.

Suiker kan dus het beste geheel vermeden worden als je suikerverslaafd bent.

Hoe?

Hieronder heb ik een eBook geplaatst uit de Gezond & Slank Academie:


[gview file="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/pdf/OG-gevaren-van-suiker-tips.pdf" height="580px" width="600px" save="0"]

9. Geen enkel dieet is het gezondst voor iedereen

Aanhangers van een koolhydraatarm dieet zullen je vertellen dat dit het gezondst is, aanhangers van een vetarm dieet, zullen je echter hetzelfde vertellen; namelijk dat hun dieet het gezondst is.

In de geschiedenis van de mensheid hebben er echter vele samenlevingen bestaan die op zowel vetarme en koolhydraatarme voedingswijzen geleefd hebben.

Wat het beste voor jou is hangt af van vele verschillende factoren en niemand is gelijk. Voordat je iemand op zijn woord gelooft, probeer het dan eerst zelf uit.

Kijk hoe je je voelt op het dieet dat je gekozen hebt en geef het tenminste een maand de tijd om je lichaam de kans te geven zich aan te passen. Voel jij je goed op een vetarm dieet, laat dan niemand je vertellen dat dit ongezond is voor iedereen (tenzij je natuurlijk alleen op junkfood leeft…)!

In de Gezond & Slank Academie zijn er verschillende opties zodat je je voedingspatroon kunt aanpassen aan je eigen lichaam! 

10. Vertrouw nooit wat er op voedingslabels staat

Zoals je hebt kunnen lezen onder punt 5, kun je bij lange na niet altijd vertrouwen wat er op de ingrediëntenlijst staat van bepaalde producten.

Zo staat er op bepaalde ontbijtgranen bijvoorbeeld dat ze vetarm zijn, waardoor consumenten automatisch denken dat ze gezond zijn.

Wat ze er dan niet bij vermelden is dat het maar weinig vet bevat, maar het vet dat erin zit is transvet, het ongezondste vet dat er bestaat.

Laat je dus niet misleiden!

Nog beter is het natuurlijk om alleen producten van moeder natuur te kopen, die hebben namelijk geen label!

11. Calorieën zijn WEL belangrijk

Vrijwel elke goed gecontroleerde studie m.b.t. gewichtsverlies heeft laten zien dat calorieën er wel toe doen, ook al willen aanhangers van een bekend koolhydraatarm dieet je laten geloven dat dit niet zo is.

De enige manier om af te vallen is door je energie-inname te beperken en dat is ook juist de reden waarom een koolhydraatarm dieet zo effectief is: het zorgt bij bepaalde mensen voor meer verzadiging (waarschijnlijk door grotere hoeveelheden eiwit) waardoor je automatisch minder eet.

Nu moet ik wel zeggen wanneer je meer gaat eten en leven waar je lichaam op gemaakt is dat je niet meer druk hoeft te maken over de calorie-inname.

12. Vetarme producten zijn meestal ongezond

Een vetarm dieet kan erg gezond zijn, maar vetarme producten zijn dit over het algemeen niet. Zoals eerder beschreven bevatten deze producten vaak transvetten (ook al is het maar weinig).

Daarnaast moet de smaak echter ergens vandaan komen, en als er geen vet in zit doen fabrikanten dit vaak compenseren door meer suiker te gebruiken.

En zoals je inmiddels weet, suiker is echt wit vergif!

13. Door een hoge vleesconsumptie doodt je ongewild ook je darmflora

Als je nog steeds regulier vlees koopt in plaats van biologisch vlees van grazende koeien, krijg je erg veel antibiotica binnen. Slachtdieren worden namelijk steeds meer behandelt met antibiotica om ze op te vetten, en omdat ze in de slechte leefomstandigheden steeds vaker ziek worden.

Antibiotica nestelt zich in de cellen en komt zo ook bij jou binnen. Dit geneesmiddel wordt door artsen voorgeschreven bij een bacteriële infectie en doodt zowel slechte maar ook goede bacteriën die onderdeel zijn van je darmflora.

Hierdoor wordt je darmflora verzwakt, en je immuunsysteem gaat achteruit, waardoor je gevoeliger bent voor infecties, ziekten en zelfs overgewicht!

Consumeer dus alleen biologisch vlees en probeer je vleesconsumptie te beperken tot twee tot drie keer per week.

14. Reguliere melk is geen goede keuze voor je gezondheid

Reguliere melk bevat antibiotica, net zoals het vlees waar we het net over hadden. De manier waarop de melk bewerkt wordt, met behulp van enorme hitte, zorgt ervoor dat de eiwitten in de melk gedenatureerd raken.

Studies hebben aangetoond dat door de consumptie van gedenatureerde eiwitten de kans op onder andere kanker een stuk groter wordt.

Koop daarom beter biologische, gepasteuriseerde melk indien je echt melk wilt drinken. Ik neem zelf ongezoete amandelmelk en smaakt om heel eerlijk te zijn ook nog beter! Of ga voor bijvoorbeeld ongezoete kokosmelk!

15. Natuurlijke producten zijn altijd de beste keuze

Wist je dat producenten groente genetisch modificeren om te gebruiken in een blik soep? Dit zodat de groente zijn eigenlijke vorm behoudt tijdens het bewerkingsproces.

Dit proces zou natuurlijke groenten namelijk vernietigen.

Een blik soep of een pot tomatensaus ziet er wellicht onschuldig uit, maar vaak zit er meer rommel in dan je je maar kunt voorstellen.

Kies in plaats daarvan liever altijd voor natuurlijke groenten en fruit, zodat je zeker weet wat je binnenkrijgt!

Tot slot: Wees een slimme consument!

Het kan zeker een uitdaging zijn om je tegenwoordig gezond te voeden zonder uren in de keuken te moeten staan om alles zelf te maken.

Hoewel de meeste kant-en-klaar producten en ook producten uit blik vaak slechter voor je zijn dan ze eruitzien, wil dat niet zeggen dat je niets meer kunt vertrouwen.

Reformzaken zijn echter nog altijd de beste keuze, ook al zijn ze wat duurder.

Natuurlijk geldt nog steeds dat alles wat uit je eigen keuken het beste is. En die extra tijdsinvestering is het meer dan waard. Je gezondheid is en blijft je grootste goed.

Wil je meer weten hoe je zonder uren in de keuken te staan een gezonde maaltijd kunt bereiden? Neem dan een kijkje op de 101 Super Gezonde Recepten pagina!

 

De 3 Redenen Waarom De Overtollige Kilo's Er Maar Niet Af Willen En Hoe Je Met De 101 Super Gezonde Recepten Direct Gezond & Lekker Kunt Eten!

Ontdek hoe je zonder UREN in de keuken te staan eenvoudig een super gezonde maaltijd kunt bereiden om tekorten aan te vullen en je lichaam helpt over te schakelen naar een vet verbrander!

Krijg Direct Toegang »

Gezond eten hoeft niet lastig te zijn en je hoeft zeker geen smaak op te geven! Ontdek hoe je met de 101 super gezonde recepten direct goed van start kunt gaan om je ideale figuur te krijgen en te houden.

Meer weten?

Klik dan hier voor meer informatie over de 101 Super Gezonde Recepten

Op je gezondheid!

RJ2016

 


Bronnen:

  • 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16841858
  • 2. http://ajcn.nutrition.org/content/66/4/1006S.full.pdf+html
  • 3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2008.00518.x/abstract
  • 4. http://ajcn.nutrition.org/content/86/2/276.full
  • 5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19640952
  • 6. http://ajcn.nutrition.org/content/82/1/41.abstract
  • 7. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673600040411
  • 8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23594708
  • 9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19248858